YÖK ve Anayasa Mahkemesi'ne AKP ayarı...

Haber Giriş : 22 Temmuz 2005 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa paketinde yeralacak kritik maddeler YÖK ve Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimine yönelik olacak.

Hükümet sonbaharda anayasa atağına hazırlanıyor. Eylülde olağanüstü toplanması beklenen TBMM'ye anayasa değişikliği paketi sunulması için çalışmalara başlandı. Paketteki en önemli düzenlemeler YÖK ve Anayasa Mahkemesi'ne üye seçimiyle ilgili olacak. Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de anayasa değişikliği konusunda çalışıldığını teyit etti. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun geçtiğimiz aylarda Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunduğu, 50 maddelik anayasa değişikliği önerisi hazırlanan paketin esin kaynağı olacak. Paketteki kritik konu başlıkları şöyle:

* Anayasa Mahkemesi: Cumhurbaşkanı Sezer'in 2020 yılına kadar dizayn ettiği belirtilen üye yapısı değişecek. Yüksek Mahkeme üyelerinin üçte birini Meclis seçecek. Böylece mevcut üyelerin görevlerinin sona ermesi, yeni üyelerin seçimi gündeme gelecek. Anayasa Mahkemesi iki daireye ayrılacak. Üye sayısı 21 olacak.

* Yüksek Öğretim Kurulu: YÖK'e üye seçimi ile Kurul'un görev ve yetkileri yeniden düzenlenecek. Üiversite sınavlarına girişte meslek liselilere uygulanan katsayıyı düşürdüğü için şimşekleri çeken YÖK'ün mevcut üyelerinin görev süreleri bitecek ve yeni üye seçimine kapı aralanacak.

* Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK): Adalet Bakanı'nın da üye olduğu Kurul'a yönelik "yargı bağımsızlığına gölge düşüyor" eleştirileri karşısında, bakan kuruldan çıkacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber