Tunç dönemine ait iki 'stel' Batman Müzesi'ne getirildi

Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında yapılan yüzey araştırmalarında tespit edilen iki stel (kabartmalarla süslü taş levha ve mezar taşları) Batman Müze Müdürlüğü'ne kazandırıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2012 07:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2002'deki yüzey araştırması sırasında, Garzan Ovası'ndaki Hanlı köyü camisinin merdiveninde, Hakkari'de bulunan örneklere benzeyen stellerle karşılaşıldı. Köylülerin bunları caminin hemen yakınındaki Metruk Süryani Kilisesi'nden söküp buraya monte ettikleri ortaya çıktı. Batman'a Müze Müdürlüğü kurulmasının ardından bölgede birçok çalışma yapan yetkililer, camideki stelleri Batman Müzesi'ne kazandırdı. Steller, müze uzmanlarınca uzun uğraşlarla çıkarıldı.

Müze uzmanları, stellerin sökülmesinin ardından müdürlüğün kendi imkanlarıyla temin edilen kum ve çimento ile caminin kırılan basamaklarını onardı. Uzmanlar, bu onarımı böyle bir görevleri olmadığı halde köylü halkı mağdur etmemek için yaptıklarını belirtti.

STELLER TUNÇ DÖNEMİNE AİT

Bulunan eserlerin Hakkari stelleri ile benzerlik gösterdiğini söyleyen Müze Müdürü Tenzile Uysal, stellerin M.Ö. 3000 ila 1000 yılları arasındaki Tunç döneminden kaldığını, temizlendikten sonra incelemelerin devam edeceğini belirtti. Uysal, bu iki eserin Batman Müzesi'ne kazandırılması için müze uzmanlarının ve personelin gönüllerini ortaya koyarak ve sabırla çalıştıklarını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber