Dünyaca ünlü Türk bilim insanları İstanbul'da buluşacak

TÜBİTAK, 12-13 Temmuz'da düzenleyeceği 'Yurt Dışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı' ile yurt dışında yaşayan dünyaca ünlü Türk bilim insanlarını İstanbul'da buluşturuyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ile kamu, özel sektör ve üniversitelerden temsilcilerin katılacağı kurultay ile yurt dışındaki Türk bilim insanları, Türkiye Araştırma Alanı'nın güçlendirilmesine katkı sağlayacak.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Temmuz 2012 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

The Marmara Otel'de düzenlenecek kurultaya Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyor.

Kurultayda farklı araştırma alanlarından dünyanın önde gelen üniversite ve araştırma merkezlerinde görev yapan başarılı Türk bilim insanları, Türkiye'deki meslektaşları ve karar vericiler ile özel sektörle bir araya gelecek. Kurultay ile Türkiye Araştırma Alanı'nın mevcut durumunun tartışılması, sorunların ortaya koyulması ve önerilerin paylaşılması, bilim ve teknoloji alanında önümüzdeki yıllarda öne çıkacak alan ve sektörler ile Türkiye için beliren fırsatların tartışılması, yurt dışındaki bilim insanlarının Türkiye'ye yapabilecekleri katkıların belirlenmesi, yurt dışındaki Türk bilim insanları ile Türk Ar-Ge aktörlerinin etkileşiminin artırılması,Türkiye'deki araştırma olanaklarının ve destek mekanizmalarının tanıtılması ve tersine beyin göçünün hızlandırılması hedefleniyor.

Bilim, teknoloji ve yenilik alanındaki atılımın bir sonucu olarak Türkiye, 2003-2008 döneminde OECD ülkeleri içinde Ar-Ge personeli sayısını en hızlı artıran 5, araştırmacı sayısını ise en hızlı artıran 4. ülke oldu. Ülkemizin yurt dışındaki Türk araştırmacıların geri dönüşünü teşvik eden bir cazibe merkezi haline gelmesiyle, yurt dışında yaşayan Türk bilim insanlarının tecrübelerini Türkiye Araştırma Alanı'na aktarabilmeleri ve ülkemizdeki Ar-Ge aktörleriyle yakın ilişkiler içinde bulunmaları önem kazanıyor. İki gün sürecek ve 5 farklı panelden oluşacak kurultaya yurt dışından ve yurt içinden bilim insanları ile birlikte 200'e yakın katılımcı gelecek ve bu etkinlik sonunda bir rapor hazırlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber