Anasayfa

Kamu Yönetimi Temel Kanunu ile, il düzeyinde teşkilatlanan kamu kurumları bölge düzeyinde taşra teşkilatı kuramayacak

Haber Giriş : 2003-09-24T08:06, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Kamu Yönetimi Temel Kanunu ile, il düzeyinde teşkilatlanan kamu kurumları bölge düzeyinde taşra teşkilatı kuramayacak

Kamu Yönetimi Temel Kanunu ile ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. Kanun taslağına Bakanlar Kurulu'nda son şeklinin verilmesinin ardından oluşturulacak Yeniden Yapılanma Forumu'nda taslak yeniden tartışmaya açılacak.

Kamu Yönetimi Temel Kanunu ile ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. Kanun taslağına Bakanlar Kurulu'nda son şeklinin verilmesinin ardından oluşturulacak Yeniden Yapılanma Forumu'nda taslak yeniden tartışmaya açılacak.

Hükümetin TBMM'nin açılmasının ardından Meclis'e sevk etmeyi planladığı Kamu Yönetimi Temel Kanunu, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında 6 saat boyunca ele alındı. Türkiye'de kamu yönetimi zihniyetinin değişmesini temel hedef edinen taslağa önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantısında son şekli verilecek. Edinilen bilgiye göre, Bakanlar Kurulu toplantısında taslağa son şeklinin verilmesinin ardından kanun taslağı Meclis'e sevk edilirken, aynı süreçte bugüne kadar görüşü alınmayan kesimlerin katılacağı bir Yeniden Yapılanma Platformu oluşturulacak ve taslak burada bir kez daha toplumun tüm kesimleri tarafından tartışılacak.

Taslakta yapılan son düzenlemelere göre bazı bakanlıkların taşra teşkilatları kaldırılıyor. Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ, TSE gibi kamu kurumları, il düzeyinde teşkilatlanmaları halinde bölge düzeyinde teşkilatlanamayacaklar. Aynı kurumlar bölge düzeyinde teşkilatlanmaları halinde ise il düzeyinde teşkilatlanamayacaklar.

Öte yandan, Kamu Yönetimi Temel Kanunu ile ilgili Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) henüz görüşü alınmadı. Milli Savunma Bakanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın ise olumsuz bir görüş bildirmediği kaydedildi. Bakanlıkların isimleri, hangilerinin taşra teşkilatı bulunacağı ile ilgili konular en sona bırakıldı. Bu konular önümüzdeki Bakanlar Kurulu'nda çözülecek.

Kamu Yönetimi Reformu çerçevesinde 5 yıllık bir eylem stratejisi izlenecek. Merkezi idare ve yerel yönetimler, belirlenen ilkeler çerçevesinde bu süre içinde kendi içlerindeki düzenlemeleri yapacak. Yerel yönetimler için temel ögeler katılımcılır, açıklık, saydamlık, alıcı odaklı olma, sürekli gelişme, esnek olma, rekabetçi olma, bireyi ve sivil toplumu güçlendirme, sorunları yerinden çözme şeklinde belirlendi. Merkezi yönetime bağlı kurumlar ise, belirli bir vizyona sahip olacak ve yıllık amaç ve hedefler belirleyecek, politikalar üretecek, insan kaynaklarını geliştirecek ve ödüllendirme sistemi getirecek. Bütün kurumlar için belli süre zarfında bu ilkelerin yerine getirilip getirilmediğine bakılacak ve bu ilkeler doğrultusunda yapılanmaları sağlanacak.

Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nun ardından Kamu Mali Yönetimi, Kamu Personel Rejimi, Bilgi Edinme Hakkı ve Saydamlık, İdare Usulü Kanunları da süratle hazırlanarak 1 yıl içinde Meclis'e sevk edilecek. Kamu Yönetimi Reformu'nun bir bütün olarak hayata geçirilmesi 8-10 yıllık bir süreci kapsayacak. Hükümet, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nda bir similasyon çalışması başlattı. Pilot olarak seçilen 2 bakanlıktaki uygulamalar sırasında beklenmeyen ne tür hatalarla karşılaşılabileceği de tespit edilecek.

Valilerin konumu ile ilgili kesin bir karar ise henüz verilmedi. Valilerin konumuna ilişkin 3 alternatif üzerinde duruluyor. Bunlardan birincisi bugünkü uygulamanın sürdürülmesi. Diğer alternatif, il genel meclisinin başında seçilmiş kişinin bulunması, merkezin temsilcisi olarak ise valinin il genel meclisinde görev alması. Son alternatif ise il genel meclisi ve il özel idaresinin başında seçilmiş kişinin bulunması, valinin ise il özel idareler ve belediyelerin kararlarını denetleyen bir fonksiyon icra etmesi.

Bu arada, MGK, Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarlığı, teşkilat yapısı itibariyle Kamu Yönetimi Temel Kanunu'nun kapsamı dışında olacak.

dünya



 

memurlar.net