Rum Ortodoks Kilisesi'nin duvarlarında incir ağacı kök saldı

Zonguldak'ta bir bölümü doğa koşullarına dayanamayarak çöken kilisenin sağlam bölümlerinde incir ağacı kök saldı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Zonguldak'ın Kozlu beldesinde bulunan 2 katlı Rum Ortodoks Kilise'nin bir bölümü doğa koşullarına dayanamayarak yıkılırken, diğer sağlam bölümünü ise incir ağaçları tehdit ediyor. Kilisenin yan duvarlarında yetişen incir ağacının dalları ise pencerelerden dışarıya uzanıyor. Kilisenin çatısında da başka bir incir ağacı kök salmaya başladı.

Mahalle sakinleri, kilisenin bakımsızlıktan bu hale geldiğini ileri sürdü. Kilisenin bölüm bölüm çökmesi, koruma altında bulunması ve ekonomik nedenlerden sorun haline dönüştüğünü ifade eden mahalle sakinleri, kilise sorunun incir ağaçları ile tamamen çözüleceğini de savundu. İncir ağacının köklerinin çok güçlü olduğunu belirten mahalleli, 'ocağına incir ağacı dikmek' telaffuzunun ise yine incir ağacının köklerinin betonu bile parçalaması ve yayılma eğilimli olması nedeniyle deyim haline dönüştüğünü hatırlattı. 3 kez çöken kilisenin duvar ve çatılarının yıkılma anının ise depremi anımsattığını ifade eden mahalle sakinleri, bu durum yoldan geçen vatandaş ve kilisenin çevresinde oynayan çocuklar için büyük bir tehlike oluşturduğunu söyleyerek, yetkililerden yardım istedi. Kilesinin incir ağacı büyüyen duvarın hemen 3 metre karşısında ise İmam Hatip Lisesi'nin de bulunması mahalleliyi endişelendiriyor.

Mahalle sakinleri, "Yıllardır bu kiliseye bakım yapılmıyor. Zaman zaman gündeme geliyor. Birileri gelip, inceleme yapıyor, ondan sonra aylarca bir gelişme olmuyor. İncir ağaçları bile bakımsızlıktan büyüdü. İncir ağacı yerde değil, yan duvarlarında ve çatılarında büyüyor. Çok şaşırdık ama kuşların tohumları taşımasından kaynaklandığını düşünüyoruz. Her yıl incir ağaçlarının sayısı daha artıyor. 'Ocağa incir ağacı dikmek', bu olsa gerek. Harabeye dönen Kilise'nin faciaya sebep olmasından korkuyoruz. Ayrıca ne mahallemiz ne de beldemiz bu kötü görüntüyü hak etmiyor" diye konuştu.

3-4 yıldır kök saldığı tahmin edilen incir ağaçlarının ise bu güne kadar hiç meyve vermediği de ileri sürüldü. Mahallelilerden bazıları, Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı koruma Kurulu kararı ile tescilli olan kilisenin yıkılarak, yanındaki lisenin tören alanı yapılabileceğini belirtirken, bazıları da Kilise'nin restore edilmesini istiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber