Etik kurulu düğün fotoğrafıyla ikna edip organ nakli oldular

Dünürüne böbreğini vermek isteyen Yaşar Baral, organ nakli etik kurulunu çocuklarının düğün fotoğrafıyla ikna etti.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Baral, organ nakli mevzuatına eş ve eşin akrabalarından yapılacak nakillerde en az iki yıl evli olma şartını beklemeden dünürünü hayata bağladı.

Bursa'da yaşayan 57 yaşındaki Ayten Çil'e, 8 yıl önce polikistik böbrek hastalığı teşhisi kondu. İlaç tedavisiyle yaşamını sürdüren Çil'in böbrekleri 2 ay önce tamamen iflas etti. Doktorların ?Ya diyalize girecek ya da organ nakli olacak' sözleri üzerine ailesi seferber oldu. Ancak eşi şeker hastası, çocukları ve diğer akrabaları da ileri derece böbrek hastası olabilecekleri gerekçesiyle nakle uygun görülmedi. İki çocuk annesi Ayten Çil, böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize girmeye hazırlanırken, 7 ay önce evlenen kızı Özlem Baral'ın kayınpederi Yaşar Baral (62), böbreklerinden birini dünürüne vermek istediğini söyledi. Ailede şaşkınlık ve sevinçle karşılanan kararın ardından ikili, nakil için Antalya Medikal Park Hastanesi Organ Nakli Merkezi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde organ nakline engel bir durum çıkmayınca operasyon için hazırlıklar başladı. Nakil için etik hareket geçen Çil ve Baral ailesi, hazırladıkları dosyaya inandırıcı olması amacıyla çocuklarının düğün fotoğraflarını onay almak için etik kuruluna sundukları dosyaya koydu. Kurul da çocuklarının formaliteden evlenmediğini, hatta kızının 6 aylık hamile olduğunu söyleyen Ayten Çil, etik kurulunun onayını almayı başardı.

Tüm engeller ortadan kalktıktan sonra Prof. Dr. Alper Demirbaş tarafından gerçekleştirilen operasyonla Ayten Çil'e dünürü Yaşar Baral'ın böbreği nakledildi. Başarıyla gerçekleştirilen naklin ardından sağlığına kavuşan Çil, ?Yaşar Bey benim ağabeyim oldu. Çok büyük bir fedakarlık yaptı. Onun sayesinde diyalize girmeden nakil oldum.? dedi.

Fedakarlık yaparak dünürünü yeniden hayata bağlayan Yaşar Baral da, ?Organlarımın bağışlanmasını vasiyet etmiştim. Yaşarken bağışlama fırsatı buldum. Bir insanı sağlığına kavuşturmak çok güzel bir duygu. Bu nedenle çok mutluyum.? diye konuştu.

Hastaların durumuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Demirbaş, polikistik böbrek hastalığının irsi bir durum olduğunu ifade etti. Cil'in 7 kız kardeşinin de böbrek hastası olduğunu söyleyen Demirbaş, ?Çocuklarında görülme ihtimali yüksek. Bu nedenle eşinden veya eşinin akrabalarından nakil olması gerekiyor. Ancak eşi şeker hastası olduğu için nakil yapılamadı. Yaşar bey etik kuruldan onay alınca nakli gerçekleştirdik. Hastamız diyalize girmeden nakil olduğu için şanslı.? şeklinde konuştu.

ORGAN VE DOKU NAKLİ YÖNETMELİĞİ NE DİYOR?

Organ nakli mevzuatına göre, dördüncü dereceye kadar akrabalar birbirlerine böbrek verebiliyor. Ancak eş ve eşin akrabalarından yapılacak nakillerde en az iki yıldır evli olma şartı aranıyor. İki yıl evlilik şartı ise formalite evlilikleri önlemek amacıyla isteniyor. Eğer evlilik süresi iki yıldan azsa etik kurulu onayı gerekiyor. Etik kurul, aralarından ticari bir ilişki olmadığına inandığı başvurulara onay veriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber