Liseliler çalmayı, kesici aletlerle kavga etmeyi suç saymıyor

Haber Giriş : 25 Temmuz 2005 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Liseliler arasında yapılan araştırma oldukça şaşırtıcı çıktı. Bazı öğrenciler başkasının eşyasını almayı, kredi kartını kullanmayı, kesici aletlerle kavga etmeyi suç saymıyor

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksekokulu öğretim üyelerinden Doçent Dr. Veli Duyan'ın koordinasyonunda gerçekleştirilen 'Lise Öğrencilerinin Anti-Sosyal Davranışları ve Suç Kavramlaştırmaları'' konulu çalışma, Ankara'da 372 lise öğrencisi ile anket yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Araştırmaya katılan lise öğrencilerinin yüzde 61.3'ü kızlardan, geriye kalan bölümü de erkeklerden oluştu. Söz konusu öğrencilerin yaklaşık üçte ikisi kendilerine ait konutlarda otururken, yüzde 8.3'ü çalıştığını ifade etti. Bu öğrencilerin yüzde 91.1'i çekirdek aile olarak tanımlanan aile içinde yaşarken, annelerinin yarıya yakınının ilkokul mezunu olduğu belirlendi.

Ehliyetsiz otomobil kullanma

Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin bir kısmının yasalarca suç sayılan birtakım fiilleri suç olarak değerlendirirken, bazı fiilleri suç olarak görmediği ortaya çıktı. Buna göre, öğrencilerin yüzde 1.6'sı bir başkasına ait eşyaya sahip olmayı suç olarak görmüyor. Öğrencilerin yüzde 2.4'ü başkasına ait kredi kartını kullanmayı, yüzde 4.3'ü uyuşturucu kullanımını, yüzde 5.1'i de kesici ve delici aletlerle kavga etmeyi suç saymıyor. Bir kişiyi istemediği halde cinsel ilişkiye zorlamak öğrencilerin yüzde 4.8 tarafından suç olarak algılanmazken, ehliyeti olmadığı halde araba kullanmak da gençlerin yüzde 8.1'ine göre suç değil.

Sözlü taciz de suç değil

Öğrencilerin yüzde 8.3'ü sözlü tacizi, yüzde 7.3'ü evden kaçmayı, yüzde 6.7'si çete grupları içinde yer almayı, yüzde 5.9'u yanında bıçak, falçata gibi kesici alet taşımayı, yüzde 12.4'ü bahis, şans oyunları ve kumar oynamayı, yaklaşık yüzde 29'u yaya geçidi kullanmamayı suç olarak görmüyor. Buna karşılık, öğrencilerin yüzde 16.7'si karşı cinsle flörtü suç sayarken, yüzde 18.3'ü de kısmen suç olarak tanımlıyor.

Kendi yaş grubunda biriyle cinsel ilişkiye girmeyi yüzde 61.8'i tamamen, yüzde 20.7'si de kısmen suç olarak görürken, bunu suç saymayanların oranı yüzde 17.5 olarak ölçüldü. Araştırmaya göre, bu yanıtlar göz önüne alındığında öğrencilerin yaklaşık dörtte birinin suç kavramsallaştırması yapmadıkları ve neyin suç olup olmadığını bilmedikleri görülüyor.

Bilgisayar meraktan

Araştırmaya göre öğrenciler, boş zamanlarında ağırlıklı olarak müzik dinliyor. Bunun ardından spor tercih edilirken, sinemaya gitmek de üçüncü boş zaman değerlendirme yöntemi olarak görülüyor. Tiyatroya gitmek ise öğrencilerin boş zamanlarını değerlendirmek için kullandıkları son tercih olarak belirtiliyor. Öğrencilerin sadece yüzde 3.8'i boş zamanlarını değerlendirmek için çoğu zaman tiyatroyu tercih ettiğini söyledi. Gençlerden yaklaşık yüzde 30'u bilgisayar kullanmadığını ifade ederken, yüzde 31 de merak nedeniyle bilgisayar ve interneti kullandıklarını beyan etti.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber