Muğla Defterdarı Kılıçarslan: 2B'de vatandaşlar haklarını satışa çıkarmasın

Muğla İl Defterdarı Mustafa Kılıçarslan, 2B kanunu kapsamında kendilerine bugüne kadar 13 bin hektar alan için 18 bin kişinin başvurduğunu bildirdi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Temmuz 2012 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Müracaat süresinin 30 Ekim 2012'de sona ereceğini hatırlatarak, "Hak sahibi vatandaşların, bu süre içinde müracaatta bulması gerekiyor. Haklarını kesinlikle satışa çıkarmasınlar. Acele eden, zarar eder." dedi.

İl Defterdarı Kılıçarslan, kamuoyunda 2B olarak bilinen, orman vasfını yitirmiş arazilerin satışıyla ilgili bir değerlendirme toplantısı düzenledi. İstanbul ve Antalya'dan sonra arazi değeri açısından üçüncü sırada Muğla'nın bulunduğunu kaydederek, ?30 Ekim tarihine kadar müracaat edilen arazi miktarının 25 bin hektarı bulmasını bekliyoruz. Muğla genelindeki 2B arazilerinin yaklaşık yüzde 90'ını tarım arazisi ve bunları kullanan kişilerin büyük bir kısmı da herhangi bir hukuki nedenle mülkiyet hakkını elde edememiş orman köylüsü durumundaki kişilerden oluşuyor. Muğla, dışarıdan rantsal arazi talebinin hayli fazla olduğu bir il. Yasanın uygulama sürecinde yanlış, manipüle edici, baskı veya yönlendirme amaçlı, art niyetli kişilerin belki de özel amaçlarına hizmet edecek söylem ve iddiaların var olacağının bilinmesini isterim." ifadelerini kullandı.

Mustafa Kılıçaslan, kanunun uygulanmasında üç grup yer aldığını belirterek, bunları şöyle anlattı: "Birinci grupta, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte özel veya tüzel kişiler adına tapusu olan ancak geçmişteki kadastro çalışmaları esnasında 2B şerhi konulan araziler. Bu gruba giren, özellikle Ortaca ve Köyceğiz ilçelerinde ve özellikle yoğun olarak yerleşim birimlerini içine alan arazilerdeki sorun, yasayla sona erdi. İkinci grup, geçmişte şahıslar adına tapulu olan ancak daha sonra yapılan orman kadastro çalışmaları esnasında orman olduğu gerekçesiyle tapuları iptal edilen alanların, yine Orman idaresi tarafından 2B'lik alan ilan edilmesinden sonra eski tapu sahiplerine iade edilecekleri içeriyor. Üçüncü grupta ise orman niteliğini kaybetmiş alanlarda 2009 yılından beri yapılan güncelleme ve kadastro çalışmaları sonucu Hazine adına tapu kayıtları oluşan fakat beyanlar hanesinde 'kullanıcı' olarak tespiti yapılan arazilerin kullanıcılarına satışının yapılması var. Bu gruba giren arazilerin satışı rayiç bedelin yüzde 70'i üzerinden yapılacak. Peşin ödenmesi durumunda yüzde 20, en az yarısının ödenmesi durumunda yüzde 10 indirim, üç dört yıla kadar faizsiz taksit imkanı, harç ve damga verisinden muafiyet, son beş yılda ödenen ecrimisil bedeli kadar da indirim imkanı sağlanıyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber