Hozat'ta 38 duvarı oluşturuldu

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, 1938 yılında yaşanan Dersim katliamında çekilen fotoğrafları, Hozat halkından gelen talep üzerine ilçe merkezinde 60 metre uzunluğundaki duvarda sergiledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2012 11:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Caddesi üzerindeki duvarda sergilenen fotoğraflar, vatandaşların akınına uğruyor. Her gün yüzlerce insanın ziyaret ederek fotoğraf çektirdiği 1938 duvarı, görenlere duygulu anlar yaşatıyor.

Fotoğrafların, o döneme ait insanların nasıl bir zulüm içinde olduklarını ve neler çektiklerinin göstergesi olduğunu dile getiren vatandaşlar, 1938 duvarında yer alan fotoğrafların geçmişlerini temsil ettiğini söylüyor. 1937-38 yıllarında yaşanan Dersim katliamında çekilen fotoğrafları, Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan duvarda sergileyen Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak ise katliamdan sorumlu olan CHP'nin Dersim halkından özür dilemesini istiyor.

Kalan Müzik'in sahibi Hasan Saltuk'un, 1938 yılına ait ve aralarında yayınlanmayan fotoğrafları Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak'a vermesinin ardından, ilçede 1938 duvarı oluşturan Belediye Başkanı Cevdet Konak, 8 adet fotoğrafı ilçenin en işlek caddesinde panolara yerleştirerek sergilemeye başladı.1938 yılında çeşitli tarihlerde ve yerlerde çekilen fotoğraflarda askerlerin bir mağarada silahları doğrulttuğu insanlar, toplu halde yakalandıktan sonra öldürülen insanlar, askerlerden kaçarken yakalanan anne, kız ve sürgüne gönderilenlerin bulunduğu fotoğraflar yer alıyor.

"İNSANLARA O KADAR ZULÜM YAPILMIŞ"

Fotoğrafların, kendisini çok duygulandırdığını ve içler acısı bir durum olduğunu söyleyen Baba Erdoğan adlı vatandaş ise ?İnsanlara o kadar zulüm yapılmış. Basit ve kolay bir şey değil. Bazı insanlara basit geliyor. Devlet, kendi suçunu görsün, ne zulüm yapmış.? diye konuştu.

Ailesinden üç kişinin öldürüldüğünü, resimlere baktığı zaman çok duygulandığını belirten Erdoğan Taş ise ?Bu resimlere baktığımız zaman üzülüyoruz ve duygulanıyoruz. Katliam yapılmış fakir insanlara, benim ailemden üç kişi öldürüldü. Devlet tarafından katledildiler.? dedi.

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, 1937-38 yılında Dersim katliamının halen yüreklerde bir acı olarak durduğunu belirtti. Konak, 1938 yılından sonra yazılar ve araştırmalar yapılmasına rağmen bugüne kadar Dersim'in hiç bir bölgesinde katliama uğrayan, sürgüne gönderilen Dersim halkını simgeleyen bir çalışmanın yapılmadığını, bu amaçla böyle bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Konak, ?Buradaki amacımız, 1938 yılında Dersim halkının yaşadığı o zulmü kamuoyu ile paylaşmaktır. Duvarlar üzerinde fotoğraflandırıp bunları halkımızın bilincine çıkarmaktır. Yeniden gündeme getirip bu konuda sorumlu olan anlayışların Dersim halkından kamuoyu önünde özür dilemesini sağlamaktır.? şeklinde konuştu.

"CHP VE HÜKÜMET DERSİM HALKININ ÖNÜNDE DİZ ÇÖKÜP ÖZÜR DİLEMELİ"

Başkan Konak, 1937-38 yılında Dersim katliamında çok sayıda insanın katledildiğini belirterek, katliamda payı olanların Dersim halkından özür dilemesi gerektiğini ifade etti. Konak, şöyle dedi: ?Sayın Başbakan, açıklamalarında ben Dersim halkından özür diliyorum demişti. Biz Dersimliler bu özrü kabul etmiyoruz diye alanlara yürümüştük. Bugün tekrar çağrı yapıyoruz. Dersimlilerden içten, samimi bir özür dilenecekse kamuoyu huzurunda, halkın huzurunda ve Dersim halkının karşısında diz çökerek özür dilenmesi gerekiyor. Aynı zamanda, 1937-38 katliamı yapan anlayışın devamı ve temsilcisi olan CHP'nin de bu süreci tartışıp Dersim halkında özür dilemesi gerekiyor.?

KAYMAKAMLIKTAN, PANO VE FOTOĞRAFLARI KALDIRIN TALİMAT

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, kısa zaman önce oluşturulan 1938 duvarının Orman İşletme Müdürlüğü hizmet binası duvarı olduğunu, bakım ve onarım gerekçesiyle kaymakamlık talimatı ile duvardaki pano ve fotoğrafların kaldırılması yönünde kendilerine Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yazı yazıldığını söyledi. Karara anlam veremediğini ifade eden Konak, kaldırım ve caddelerin kullanım hakkının halka ve belediyeye ait olduğuna dair bir yazı yazdıklarını, duvarlardaki pano ve fotoğrafları belediye tarafından yapılacak olan panolarla beş santim ileri çekerek mevcut durumu koruyacaklarını söyledi.

Konak, Dersim Kültür ve Doğa Festivali'nde, Hozat ilçesinde 1938 fotoğraf sergisini açacaklarını ve bu sergide 1938 Dersim katliamına ait yüz fotoğraf ve belgenin sergide gösterileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber