Soydaş öğrenciler Balıkesir'i çok sevdi

Bulgaristan'ın Şumnu, Varna, Burgaz, Rusçuk ve Eskicuma kentlerinde yaşayan Türk asıllı öğretmen ve öğrenciler, Balıkesir'de Türk dilini, Türk kültürü, tarihi ve sanatını öğrendi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 14 Temmuz 2012 14:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenciler bir gösteri ile veda ederken, gönülleri Balıkesir'de kaldı.

Şumnu Kültür Evi Derneği ve Balıkesir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği organizasyonla Balıkesir'e gelen 7 öğretmen ve yaşları 8-17 arasında değişen 18 öğrenci, Türk dilini ve kültürünü yakından tanıdı. İki hafta boyunca Balıkesir'de kalan öğretmen ve öğrenciler, yöresel türkülerle Balıkesir yöresine ait halk oyunlarını öğrendi, ebru, çini, folklorik bebek yapımı gibi el sanatları konusunda belediye konservatuarı ile Balıkesir Belediyesi Meslek Edindirme Kursu'nda eğitim aldı. Konuk öğrenciler Balıkesir'in turistik ilçelerinden Ayvalık ile Susurluk İlçesi'ni de gezdi

OSMAN AGA, DAMAT HALAYI

Soydaş öğrenci ve öğretmenler, belediye hizmet binası önünde gerçekleştirdikleri etkinlikte yazdıkları şiirleri okuyup, öğrendikleri türküleri seslendirdi. Esra Kora, Merlin Bayhan ve Melisa Tuncerova 'Balıkesir Hatırası' adlı şiiri birlikte sunarken, kentte yaptıkları çalışmaları esprili bir dille özetledi. Enis Erdinç, 'Balıkesir' ve Hasan Halil de 'Deliorman' adlı şiirlerini okudu. Özellikle Enis Erdinç'in 'Merhaba Balıkesir, Sen güzel şehir/ Kokunla büyüledin beni/ Her şeyinle sevdim seni/ O güzel kokan çiçeklerinle, O fırfır uçan kuşlarınla' diye başlayan şiiri büyük beğeni topladı. Erdinç şiirini ?Ey Balıkesir, Senden ayrılmak o kadar zor ki, İçimden bir parça kopuyor sanki? dizeleriyle bitirdi. Konuk öğrenci topluluğu, koro halinde, 'Karyolamın Demiri', 'Osman Aga' ve 'Dere Geliyor Dere' adlı türküleri okudu. Öğrenciler, bunun ardından 'Çökertme', 'Harmandalı' ve 'Damat Halayı' oynadı.

HER YIL MİSAFİR ETMEYE HAZIRIZ"

Gösterilerin ardından belediye binasında ebru, çini ve folklorik bebek sergisi açıldı. Şumnu Kültür Evi Derneği Başkanı Nurten Remzi, Balıkesir'in MHP'li Belediye Başkanı İsmail Ok'a, kendilerine gösterilen ilgi ve konukseverlik için teşekkür ederek bir armağan paketi sundu. Başkan Ok, ?Biz, Türkiye'de ve Balıkesir'de yaşayan Türkler olarak, Bulgaristan'da, Kerkük'te ve dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan soydaşımızın acısını da, sevincini de ne denli paylaşabilirsek, o denli büyük Türk dünyasının gerçek birer ferdi olduğumuzu göstermiş oluruz. Bizler, burada Türk örf ve adetlerine göre kendi olanaklarımızla yetiştiriliyoruz. Ama Batı Trakya'da, bu gençlerimizin, başta Türkçe olmak üzere Türk kültürünü öğrenebilmeleri ve yaşatabilmeleri oldukça zor. Bizler, burada olduğumuz sürece başta Batı Trakya'da, Deliorman'da, Şumnu'daki Türk soydaşlarımızı her yıl misafir etmeye devam edeceğiz. Eminim ki bu gençlerimiz, öğrendiklerini, Bulgaristan'daki arkadaşlarıyla, aileleriyle paylaşacaklardır? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber