SSK ve Bağ-Kur'un geliri emekli maaşına yetmiyor

Haber Giriş : 26 Temmuz 2005 06:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye nüfusunun yarıdan fazlasına hizmet veren SSK ve Bağ-Kur'un gelir- gider dengesi gittikçe bozuluyor. Milyonlarca çalışandan toplanan primler emekli maaşlarına bile yetmiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre SSK, 7 milyon sigortalısından 2005'in ilk dört ayında, 6 milyar 250 milyon Yeni Türk Lirası prim tahsil etti. 4 milyon 170 bin emeklisine ise aynı dönemde 6 milyar 920 milyon yeni lira emekli maaşı ödedi. Bağ-Kur'da da benzer bir tablo meydana çıktı. 3 milyon 500 bin aktif sigortalısı bulunan Bağ-Kur aynı dönemde 1 milyar 285 milyon yeni lira prim topladı.

Kurum, 2 milyon 900 bin emeklisine ise 1 milyar 774 milyon yeni lira maaş dağıttı. Sağlık harcamaları dahil edildiğinde her iki kurumun açığı daha da katlanıyor. Sosyal güvenlik kuruluşlarının karşı karşıya kaldığı finansman sıkıntısının temelinde emekli-çalışan dengesinin bozulması yatıyor. Türkiye'de 1,5 çalışana bir emekli düşerken giderleri karşılama seviyesinde açık daha da büyüyor. Sosyal güvenlik uzmanları sistemin zarar etmeden sürdürülebilmesi için bu rakamın 5'e 1 olması gerektiğini belirtiyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, emeklilik sisteminde finansman dengesizliğinin yanında maaşa ve sınıfa göre de eşit olmayan bir yapı bulunduğunu vurguluyor. Memurun, işçinin ve bağımsız çalışanın sosyal güvenlik açısından farklı kıstaslara tabi tutulduğunu belirten Aksu, bunun da ciddi bir dengesizliğe yol açtığını kaydediyor.

SSK ve Bağ-Kur'un emekli ödemeleri yanında üyelerinin sağlık giderlerini karşılama yükümlülüğü de bulunuyor. SSK 30 milyon, Bağ-Kur ise 16 milyon vatandaşa sağlık sigortacılığı hizmeti veriyor. 2005'in ilk dört ayında SSK 2 milyar 262 milyon, Bağ-Kur ise 1 milyar 352 milyon YTL sağlık harcaması yaptı. Emeklilik ödemelerine sağlık harcamaları da dahil edildiğinde her iki kurumun finansman açığı büyük boyutlara ulaşıyor.

Geçen yıl 19 milyar 417 milyon yeni lira gelir elde eden SSK, üyelerine 25 milyar 174 milyon yeni lira harcadı. Aynı dönemde 3 milyar 956 milyon yeni lira prim tahsil eden Bağ-Kur ise emekli maaşları ve sağlık giderleri için 9 milyar 256 milyon YTL ödedi.

Tahsil edebildiği primlerle emekli ödemelerini bile karşılayamayan sosyal güvenlik kuruluşları açıklarını Hazine yardımıyla kapatıyor. Maliye Bakanlığı, geçen yıl SSK'ya 5,7 milyar, Bağ-Kur'a da 5,3 milyar YTL'lik Hazine yardımı yaptı. Bu yıl ise devlet, her iki kuruma toplam 12,6 milyar YTL'lik bütçe transferi gerçekleştirecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber