CHP, Mahalli İdareler Yasası'nın bazı maddelerinin iptalini istedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2005 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, Mahalli İdareler Yasası'nın bazı maddeleri ile Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası'nın tümünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

CHP milletvekillerinin imzalarını taşıyan dilekçeleri Anayasa Mahkemesi'ne getiren Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Anayasa'nın 127'nci maddesinin mahalli idarelerin kamu hizmetlerinin görülmesi amacıyla kendi aralarında birlik kurabileceklerini düzenlediğine dikkat çekerek, ancak bu yasayla birliklere üyeliğin zorunlu hale getirildiğini belirtti.

Anadol, yasayla mahalli idarelerin birliklerden ayrılmasının Bakanlar Kurulu'nun iznine bağlı kılınmasının da Anayasa'ya aykırı olduğunu ifade etti. CHP, Mahalli İdareler Yasası'nın bir maddesi ile 7 maddesinin bazı fıkralarının iptalini istedi.

Anadol, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Yasası'nın tümünün iptalini ve yürürlüğünün durdurulmasını istediklerini de bildirdi. 11 Ekim 2004 tarihinden önce izin almadan tarım arazilerini tarım dışı kullanıma açanların para cezası karşılığı affını öngören yasanın TBMM Genel Kurulu'nda "Nitelikli çoğunlukla kabul edilmediğini" ifade eden Anadol, bu nedenle şekil yönünden Anayasa'ya aykırılık içerdiğini söyledi.

Anadol, ayrıca düzenlemenin tarım alanlarının korunması konusunda devlete verilen görevlerle bağdaşmaması nedeniyle de Anayasa'ya aykırı olduğunu öne sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber