TEKEL'in Eskişehir Yolundaki ikiz kuleleri satıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2005 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tekel'e ait İkiz Kuleler için en yüksek teklifi TOBB verdi. Yenigün İnşaat ile yarışan TOBB birinci turda 97 milyon dolar fiyat önerdi. Rakip çekilince meydan onlara kaldı.

Özelleştirme İdaresi (Öİ) Başkan Yardımcısı Kazım Çalışkan'ın komisyon başkanlığında gerçekleştirilen ihaleye, Yenigün İnşaat ve TOBB katıldı.

Yazılı turun ardından 97 milyon dolar başlangıç, 1 milyon dolar artırım aralığı ile sözlü turlara geçildi. Birinci sözlü turda TOBB 98 milyon dolar verirken, Yenigün İnşaat ihaleden çekildiğini açıkladı.

Ardından, ihale komisyonu TOBB'un teklifini revize etmesini istedi. Odalar Birliği kendi arasında yaptığı değerlendirmenin ardından, fiyatı artıramayacağını belirtirken, komisyon başkanı kendi değerlendirmelerine göre fiyatın yeterli olmadığını belirtti ve TOBB'dan yeni bir değerlendirme daha istedi.

Komisyon Başkanı, kamuoyunu rahatlatacak ve yapılan işin verimini ortaya koyabilecek bir fiyat istediklerini söyledi. Bunun üzerine TOBB Başkan Yardımcısı Zafer Çağlayan, teklifi 1 milyon dolar daha artırarak 99 milyon dolara çıkarttıklarını belirtirken, komisyondan ''onu düz yapalım'' teklifi geldi.

Bu söz üzerine Çağlayan, Nasreddin Hoca'nın 99 altın hikayesini hatırlatarak, Komisyon Başkanı'nın ''100 yapalım bitirelim'' sözleri üzerine, TOBB teklifini 100 milyon dolara çıkardı.

İhale teknik olarak sonuçlanırken, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) kararının ardından kesinleşecek.

Alıcı firma, İkiz Kuleler'in bedelini peşin veya vadeli ödeyebilecek. Vadeli seçenekte yüzde 40'ı peşin, 12 ayda 1 ödemeli, 36 ayda vade farkı ile birlikte ödeme yapılabilecek.

-MALİYE'DE TOPLANTI-

Bu arada Tekel'in ikiz kulelerinin satış ihalesi öncesi, dün gece Maliye Bakanlığı'nda Bakan Kemal Unakıtan başkanlığında bir toplantı yapıldı.

Toplantıya Unakıtan'ın yanı sıra, Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile TOBB Başkan Yardımcısı ve Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan katıldı.

Toplantıda, Unakıtan ve Kilci'nin, Odalar Birliği yöneticilerinden ikiz kuleler için teklif ettikleri fiyatı yükseltmelerini istediği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber