TSK'da terfi bekleyen subaylar

Haber Giriş : 26 Temmuz 2005 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin yeni komuta kademesini belirleyecek Yüksek Askeri Şura toplantısı 1-4 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Bu yılki Şura'da toplam 116 general ve amiralin durumu görüşülecek

HAVA Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İbrahim Fırtına, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek ve Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon emekliye ayrılıyor. Şura'da, Silahlı Kuvvetler'le ilişiği kesilecek personelin durumu da görüşülecek.

Tarık TAVADOĞLU'nun haberi

Orgeneral İlker Başbuğ
(1. Ordu Komutanı oluyor)

Orgeneral İbrahim Fırtına
(Emekli oluyor)

Oramiral Özden Örnek
(Emekli oluyor)

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde nöbet değişimi için geri sayım başladı. 1-4 Ağustos tarihleri arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılacak Yüksek Askeri Şura'da 116 general ve amiralin durumları ele alınacak.

Şura'da irticai faaliyetleri nedeniyle Silahlı Kuvvetler'le ilişiği kesilecek personelin durumu da görüşülecek.

YAŞ toplantısında bu yıl rütbe bekleme süresini tamamlayan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda 60, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 23, Deniz Kuvvetleri'nde 18, Jandarma Genel Komutanlığı'nda 9 general ve amiralin durumu ele alınacak. 45 albay da, general ve amiral rütbesine terfi edecek. Kuvvetlere göre, beklenen değişiklikler şöyle:

Kara Kuvvetleri Komutanlığı

Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt bir yıl daha görevine devam edecek. Gelecek yıl Orgeneral Hilmi Özkök'ün yerine Genelkurmay Başkanlığı'na iki yıllık bir süre için gelmesi bekleniyor.

Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Hurşit Tolon ise emekliye ayrılıyor. Tolon'un yerine Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un atanması bekleniyor. Orgenerallik sırasında bekleyen yedi korgeneralden ise sadece biri terfi edebilecek. Üç korgeneralin rütbe bekleme sürelerinin uzatılması bekleniyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek emekliye ayrılıyor. Yerine Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu getirilecek. Bu kuvvette 3 koramiral bir üst rütbeye terfi sırasında bulunuyor. Bir kişi oramiral olurken, bir kişinin rütbe bekleme süresi ise uzatılacak.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı

Orgeneral İbrahim Fırtına emekliye ayrılıyor. Yerine, Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert'in atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Hava Kuvvetleri'nde bu yıl rütbe bekleyen üç korgeneral var. Bir korgeneral orgeneralliğe terfi ederken bir kişinin de rütbe bekleme süresi uzayacak.

45 albaya generallik

Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı'nda 45 general ve amiralin kadrosuzluktan emekliye ayrılması, 40 generalin rütbe bekleme sürelerinin birer yıl uzatılması da gündemde bulunuyor.

TSK'da toplam 45 albay da generallik rütbesine terfi edecek.

Terfi bekliyorlar

TSK'da bu yıl bir üst rütbeye terfi sırasında bulunan general ve amiraller şöyle:
KARA KUVVETLERİ: Toplam 7 korgeneral terfi sırasında. Birinin orgeneral olması, 3'ünün rütbe bekleme sürelerinin uzatılması, kalan üçünün emekliye sevk edilmesi bekleniyor.

Korgeneraller: Ömer Keçecigil (4. Kolordu Komutanı - temditli), Engin Alan (KKK. Lojistik Komutanı - temditli), A. Atilla Işık (MSB Müsteşarı), Ergin Saygın (NATO TMR), Hasan Iğsız (5. Kolordu Komutanı), Hayrettin Uzun (EDOK Komutan Yardımcısı), Zafer Özkan (15. Kolordu Komutanı)

DENİZ KUVVETLERİ: Toplam 3 koramiral terfi sırasında. Bir kişi oramiral olurken, birinin rütbe bekleme süresi ise uzatılacak. Oramiralliğe terfi eden komutan otomatik olarak 2007 yılında Deniz Kuvvetleri olma menziline girecek.

Koramiraller: Muzaffer Metin Ataç (Kuzey Deniz Saha Komutanı - temditli), Şükrü Taner Ezgü (Genelkurmay MEBS Başkanı - temditli), Lütfü Sancar (Güney Deniz Saha Komutanı)

HAVA KUVVETLERİ: Toplam 3 korgeneral terfi sırasında. Bunlardan biri orgeneralliğe yükselecek, birinin rütbe bekleme süresi uzayacak, biri de emekli edilecek. Orgeneralliğe yükselen komutanın 2007 yılında Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nı üstlenmesi şaşırtıcı olmayacak.

Korgeneraller: Aydoğan Babaoğlu (Plan Prensip Başkanı - temditli), İsmail Özalp (Hava K.K. Lojistik Komutanı), Erdoğan Karakuş (Genelkurmay ATASE Başkanı)

Disiplin dosyaları Şura'da personelin disiplin dosyaları da görüşülecek. Aralarında irticai ve bölücü faaliyetlere karışanlar olduğu saptanırsa, TSK ile ilişikleri kesilecek.

ortadoğu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber