Balıkesir geri dönüşümle yılda 2 milyon lira kazandı

BALIKESİR - 18.07.2012 12:58 Balıkesir Belediyesi, şehrin muhtelif yerlerine yerleştirilen geri dönüşüm kutuları ve vatandaşların da katkısıyla 2011 yılında 5 bin 500 ton ambalaj atığı topladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2012 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Böylece yılda 65 bin ağacın kesilmesi engellenirken şehir ekonomisine 2 milyon lira katma değer kazandırıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan yönetim planı çerçevesinde ÇEVKO Vakfı ile lisanslı Örkasan, Gintem, Öznak ve ÇYÇ firmaları, 18 mahalle ve bütün kamu kurum ve kuruluşlarında yürütülen çalışmalarla il nüfusunun yüzde 70`inin ambalaj atıkları toplandı. Belediye tarafından atık pil ve bitkisel yağların toplanmasına da devam ediliyor. Yetkililer, pil ve yağların insan sağlığına ve çevreye verdiği zararlar hakkında vatandaşları bilgilendiriyor. Pillerin cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt gibi ağır metaller ve çeşitli kimyevi maddelerden üretildiğini belirten yetkililer, gelişigüzel çöp kutularına veya çevreye atılan bir kalem pilin, 4 metrekare toprağı kirleterek üretim yapamaz hale getirdiğine dikkat çekti. Bu sebeple bitmiş pillerin çevreye atılmaması, belediye tarafından oluşturulan toplama noktalarına getirilmesi istendi. Belediye sınırları içinde 2011 yılında, 200 pil toplama noktasında 2 bin 700 kg. pil toplandığı belirtildi.

'1 LİTRE KULLANILMIŞ YAĞ, 1 MİLYON LİTRE SU KİRLETİYOR'

Kullanılmış yağlar hakkında da bilgi veren yetkililer, 1 litre kullanılmış yağın, 1 milyon litre içme suyunu kullanılmaz hale getirdiğini vurguladı. Kullanılmış bitkisel yağların ise atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturduğuna işaret edildi. Atık yağların, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara yol açtığına da işaret eden yetkililer, atık su arıtma tesislerinin kirlilik yükünü hızla arttırarak işletme maliyetini yükselttiğini bildirdi. Çevreye duyarlılığın bir göstergesi olarak bitkisel atık yağların, diğer atıklardan ayrı olarak temiz ve ağzı kapaklı bir kapta biriktirilmesi gerektiğini kaydeden yetkililer, sadece lavaboya değil, toprağa, denize ve benzeri alıcı ortamlara da dökülmemesi gerektiğini hatırlattı. Atık yağların geri dönüşümü için 444 40 10 numaralı telefona başvurulabileceğini bildiren yetkililer, 2011 yılı içinde belediye mücavir alanı içindeki 200 işletmeden, lisanslı firmalar aracılığıyla yaklaşık 30 bin litre atık yağ toplandığını açıkladı.

Bu arada Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından, ilköğretim öğrencilerine ambalaj atıkları ve atıkların geri dönüşümü, atık pillerin çevreye zararı ve toplanmasıyla su tasarrufu konularının anlatıldığı seminerler verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber