Hakkari Üniversitesi'nin modern serası ürün vermeye başladı

Hakkari Üniversitesi'nin, Meslek Yüksek Okulu bahçesinde, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteği ile hazırladığı 'Hakkari Modern Seracılıkla Tanışıyor' projesiyle bir ay içinde ilk ürünler alınmaya başlandı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2012 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Proje hakkında bilgi veren Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, "Hakkari merkezde çok sayıda toprak damlı ev var. Bunun yerine toprak damlı evlerin üzerine halkın finanse edilebileceği çok pahalı olmayan bir yöntem geliştirip, bu toprak damları sera haline getirebilirsek ve oralarda halkın yiyecek yetiştirme gibi ek bir gelir kaynağı oluşmasında destek olabilirsek çok iyi olur. Bunun için de çok büyük bir külfet gerektirmeyen bir yöntem araştırıyor arkadaşlarımız. Bu konuda toprak evi olan bir vatandaşımız bize başvurup ilk etapta bunu örnek amaçlı yaparsak, diğer vatandaşlar da bunu örnek alıp bu projeyi uygularlar diye düşünüyorum." dedi.

Proje Koordinatörü ve Öğretim Görevlisi Hasan Yıldızhan da birlikte, Gazi Üniversitesi'ne doktora tezi sunmak için böyle bir proje hazırladıklarını ifade etti. Yıldızhan, şöyle dedi:

"Amacımız, Türkiye'nin en fazla güneş enerjisine sahip olan Hakkari'de, bu tür projeyle yöre halkını bilinçlendirmek. Modern seramız, otomasyon sistemi özelliğine sahip, dünyanın herhangi bir yerinde olsanız da internet üzerinden sistemi kontrol ederek, seranın damlama sulama, sıcaklığı ve bağıl nem sistemini kontrol altına alabiliriz. Seramız güneş enerjisi destekli, güneş enerjisinde ilave topraktan elde ettiği ısı pompasıyla seraya enerji verilmektedir.?

Öğretim Görevlisi Adem Yılmaz ise Hakkari'de tarımın çok kısıtlı, yok denecek kadar az olması sebebiyle yörede tarımı teşvik etmek ve bilinçlendirmek için böyle bir çalışma yaptıklarını belirtti. Hakkari'nin iki ülkeye komşu olduğunu, tarımsal faaliyete yönelik ticarette canlılık kazanmak istediklerini belirten Yılmaz, ?Biz bunu daha büyük yapmayı planlıyoruz. Bu konuda bize destek sağlanırsa, özellik Yüksekova ilçesinde 2 bin dönümlük arazi üzerinde kurmayı hedeflemekteyiz. Orada yöre halkına eğitim vermek ve bu konuda girişim faaliyeti teşvik etmek istiyoruz. Çiftçileri bu konuda duyarlı hale getirmek için bu tür çalışmalarımız devam edecektir.? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber