Polisin işi halkı korkutmak mı?

Haber Giriş : 30 Temmuz 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bombalı saldırılarla panik havası yaratmaya çalışıldığı bir dönemde, istihbaratçı bir Emniyet yetkilisinin sözleri şaşkınlık yarattı. İstanbul Emniyeti'nin istihbarattan sorumlu Müdür Yardımcısı Şammaz Demirtaş dün 'terör dalgasının batıdan doğuya doğru geldiği ve kasım ayına kadar Türkiye'de El Kaide saldırısı olacağı' yönündeki sözleriyle Vatan gazetesine manşet oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü "Biz saldırı beklemiyoruz. Türkiye güvenli bir ülke" diyerek tepki gösterirken İstanbul Emniyeti Demirtaş'ın 'öyle söylemediğini' savundu.

Vatan gazetesi dünkü sayısında, Emniyet Müdür Yardımcısı Demirtaş'ın korku ve paniğe neden olabilecek sözlerinin yer aldığı bir röportajı manşetine taşıdı. İstihbarat örgütlerinin, Türkiye'nin 'Kaide'nin bombalarının hedef listesinde' yer aldığı bilgisini verdiği öne sürülen röportajda, Demirtaş'ın da bu yöndeki 'çarpıcı' sözleri aktarıldı. Demirtaş, şöyle konuştu: 'Londra ve Mısır'daki bombalı saldırılardan sonra terör dalgasının batıdan doğuya geldiği anlaşılıyor. Türkiye'de de kasıma kadar bir eylem yapılmasını bekliyorum."

İstihbari çalışmalar hakkında da bilgi veren Demirtaş, İstanbul'da El Kaide'yle bağlantılı en az 1000 kişi bulunduğunu söyledi: "Türkiye'de istihbarat polisinin yüzde 80'i dini motifli örgütler üzerinde çalışıyor. İstanbul'da El Kaide'yle bağlantısı olduğunu tespit ettiğimiz 1000 kişiyi izliyoruz."

'Biz eylem beklemiyoruz'
Şammaz Demirtaş'ın sözleri kamuoyunda ve Emniyet'te yankı uyandırdı. Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, dün sabah saat 10.00'da düzenlediği basın toplantısında, "Emniyet Genel Müdürlüğü olarak Türkiye'ye yönelik bir eylem beklentimiz yok. Türkiye güvenli bir ülke. Güvenlik güçlerimiz çalışmalarını, bölücü ve irticai tüm örgütlere yönelik önlemlerini en üst seviyede kesintisiz olarak sürdürmektedir" dedi. Bu tür açıklamaların insanları paniğe sevk ettiğini ifade eden Çalışkan, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda dünyadaki en deneyimli ülkelerden biri olduğunu vurguladı.

Terör olaylarını önlemenin bazen mümkün olamadığına dikkat çeken Çalışkan, terörle mücadele ederken insanların demokratik haklarını korumanın önemini işaret etti.

İstanbul Emniyeti: Öyle dememiş
Emniyet'in bu açıklamasının ardından, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ise akşam saat 16.00 sıralarında yazılı bir açıklamayla, panik yaratan cümleleri yalanladı. İstanbul Emniyeti'nin açıklaması şöyle: "Haberde ileri sürüldüğü şekilde, bu görüşmeyle ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan özel izin alındığı gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Bu röportaja dayanılarak, Vatan gazetesinde yer alan 'İstanbul'da 1000 El Kaideli takipte' manşetiyle ilgili yayımlanan haberde, röportajda ifade edilmeyen bazı beyanlara yer verildiği anlaşılmıştır. Röportaj talebinde yer alan hususlarla ilgili olarak, terör olaylarına karşı İstanbul'da alınan güvenlik tedbirleri hakkında net ve kısa açıklamalarda bulunulmuştur. Yapılan röportajda, hiçbir şekilde ifade edilmeyen ve gerçeği de yansıtmayan abartılı, sansasyonel ve yoruma dayalı bilgilere yer verildiği görülmektedir.

Terör eylemleri konusunda, ilimizde hedef olabilecek ve hassasiyet arz eden yerlerde gerekli güvenlik önlemleri alınmaktadır. Alınan önlemler içerisinde istihbarata ağırlık verilmektedir. El Kaide terör örgütünün kasım ayına kadar eylem yapacağı şeklinde bir bilgi bulunmamaktadır ve kesinlikle böyle bir beyanda da bulunulmamıştır. Ayrıca terör örgütleri ile bağlantılı olan ve olabilecek kişilere ilişkin istatistiki bir bilgi verilmesi de söz konusu olmamıştır."

Valilik izniyle konuşmuş
İstanbul Emniyeti'nden Demirtaş'ın, Vatan gazetesine İçişleri Bakanlığı'nın değil İstanbul Valiliği'nin izniyle konuştuğu öğrenildi. Bu arada, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, konuyla ilgili soruları, "Bunu İçişleri Bakanı'na sorun" diyerek yanıtsız bıraktı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber