Erkan Mumcu, YÖK Tasarısı'na ilişkin üniversite camiasından gelen tepkilere ilişkin"Bundan yüzyıllar önce böyle heyetler, dünyanın yuvarlak olduğuna ve döndüğüne de itiraz ediyorlardı" ifadesini kulla

Haber Giriş : 26 Eylül 2003 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erkan Mumcu, YÖK Tasarısı'na ilişkin üniversite camiasından gelen tepkilere ilişkin"Bundan yüzyıllar önce böyle heyetler, dünyanın yuvarlak olduğuna ve döndüğüne de itiraz ediyorlardı" ifadesini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, YÖK Yasa Tasarısı'na ilişkin üniversite camiasından gelen tepkilerin herhangi bir bilimsel gerekçeye dayanmadığını öne sürerek, "Bundan yüzyıllar önce böyle heyetler, dünyanın yuvarlak olduğuna ve döndüğüne de itiraz ediyorlardı" ifadesini kullandı.

Piramit Kitap ve Sanatevi'nin açılışını yapan Bakan Mumcu, burada gazetecilerin hükümetle rektörler arasındaki gerginliğe ilişkin sorularını cevaplandırdı. Rektörlerin tutumunun herhangi bir bilimsel gerekçeye dayanmadığını savunan Mumcu, "Her türden diyalogu, sorgulamayı, tartışmayı ve hükümetin demokratik otoritesini reddetmek, hiçbir şekilde ne bilimsel akılla, ne demokratik ahlakla bağdaşır bir tutum değil. Bu açık, aleni, bir statükoculuk. Bana göre süreci provake etme amacına dönük bir girişim var" değerlendirmesini yaptı.

Bütün üniversite camiasının bu görüşü paylaştığına inanmadığını vurgulayan Mumcu, sağduyunun galip geldiği, akıldan yana, Türkiye'nin çağdaşlaşma hedefine uygun bir çözümün eninde sonunda gerçekleşeceğine inandığını bildirdi.

Mumcu, bütün bu tartışmaların boşuna olduğunu, çünkü Avrupa Birliği'nin kendi yükseköğretim alanına ilişkin standartlarını her geçen gün geliştirdiğini söyledi. "Bugün sizin kendi iradenizle yapamadığınızı yarın Avrupa size çağdaş normlar olarak dayatacaktır" diyen Mumcu, şunları kaydetti:

"Kimse buna yanaşmıyor ve gözönünde tutmak istemiyor. Türkiye çağdışılığa mahkum edilmek isteniyor. Biraz daha direnilir. Akla ve bilime karşı ne kadar direnilirse, rekabete ve verimsizlik ortamı ne kadar sürdürülebilirse, üniversitelerin bugünkü durumu da o kadar sürdürülebilir. Eninde sonunda, hükümete direnirsiniz ama Avrupa Birliği'ne direnemezsiniz. Millet, kendisine önderlik etmesini beklediğini üniversite camiasından, tam tersine değişime karşı direnen, statükocu, akla ve bilime karşı direnen ve bunu sağduyulu bir üslup ve dil içinde de ifade edemeyen bir tutum görüyor."

Bakan Mumcu, bundan yüzyıllarca önce böyle heyetlerin dünyanın yuvarlak olduğuna ve döndüğüne de itiraz ettiğini belirterek, "Arkalarına hangi gücü alırlarsa alsınlar, aklın gücü bütün güçlerin önündedir. Akıl ve bilim kendi hükmünü yürütecektir" şeklinde konuştu.

Açılışa, Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden ile Çankaya Belediye Başkanı Haydar Yılmaz da katıldı. Kitapevini bir süre gezen Mumcu, bir kitap aldı ve parasını kredi kartı ile ödedi.

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber