Yargının etik sorununa bilgisayarlı çözüm

Haber Giriş : 01 Ağustos 2005 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son dönemde Neşter Operasyonu gibi çeşitli soruşturmalarla gündeme gelen yargının etik sorununun çözümünde, Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen Ulusal Yargı Ağı Projesi'nin (UYAP) etkili olması bekleniyor. UYAP'ın toplumun adalete güvenini artıracağı ifade ediliyor.

?Yargının etiği açısından UYAP' başlıklı bir makale kaleme alan Yargıtay Tetkik Hakimi Emrullah Aycı, UYAP'la birçok yargı işleminin bilgisayar ortamında yapılacağına dikkat çekerek suiistimallerin önleneceğini ve yargıya güvenin artacağını vurguluyor. Böylece yargıda saydamlığın sağlanacağını savunan Aycı, ?UYAP, kuşkulara neden olan bazı uygulamaları ortadan kaldıracak, teknoloji unsuru sayesinde saydamlık ve gün ışığında yönetim anlayışı açısından yargı alanında atılmış önemli bir adım olacaktır.? diyor. Hakim Aycı, insan unsurunun olduğu bazı yerlerdeki gecikmeler ya da geciktirmelerin azalacağını, dosya dağıtımındaki kayırma olasılıklarının sıfırlanacağını ifade ediyor.

Hakim Aycı'ya göre UYAP, yargının etik sorununa şu katkıları sağlayacak:

Davanın açılması aşamasında, dosya tevziinin otomatik yapılmasıyla tarafların düşüncesinde oluşabilecek dosya tevzii kaynaklı şüpheler ortadan kalkacak.

Dosyanın tüm aşamaları hakkında bilgi alınabilmesi taraflara güven sağlayacak.

Dosya hakkında bilgi alma gibi işlemler için tarafların adliyeye giderek dosyasına ulaşabilmek için çaba sarf etmesi nedeniyle yaşanan suiistimaller ortadan kalkacak.

Ses ve görüntülü kayıt sistemine geçilmesi ile duruşmaların tüm aşamaları gerçek anlamda kayıt altına alınacak ve bu konuda taraflarda oluşan şüpheler giderilecek.

Dosyaların tüm aşamaları elektronik ortamda tutulacağından dosya kaybolması, sürüncemede bırakılması ve benzer iddialarla yargının yıpratılması önlenecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber