Çilek üreticisi kendi fidanını üretiyor

Türkiye'nin en önemli çilek üretim merkezi olan Mersin'de üreticiler, kendi ürettiği fidanları toprakla buluşturarak, dönüm başına yaklaşık bin TL kar ediyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2012 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anamur Ziraat Odası Başkanı Hasan Demiral, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede yaklaşık 20 bin dönüm arazide açık ve örtü altı çilek üretimi yapıldığını söyledi.

Çilek üretim alanlarında dikim hazırlıklarının sürdüğünü ifade eden Demiral, bazı üreticilerin fidan masrafını düşürmek için frigo fidan satın almak yerine "uç daldırma" olarak bilinen yöntemle fidan ürettiğini vurguladı.

Çilek bahçesi tesis edilirken dönüme 5 bin fidan dikildiğini ve bu yöntemle fidan üretiminin önemli tasarruf sağladığını ifade eden Demiral, şunları söyledi:

"Frigo fidanların çeşidine göre tanesi 25 ile 30 kuruş arasında satılıyor. Frigo fidan dikmek isteyen üreticinin bir dönümde bin 250 lira ile bin 500 lira arasında fidan masrafı oluyor. Ancak 'Uç daldırma' yöntemiyle aynı sayıda fidanı yaklaşık 250 liraya üretiyor. Bu da dönümde bin lira tasarruf anlamına geliyor. Aslında bu yöntemle fidan üretiminin işçiliği zor ve verimi de frigo fideye göre yüzde 30 daha az. Ama fidan masrafını düşürdüğü için birçok çiftçimiz bu yöntemi tercih ediyor."

Muhabir: Oktay Demir/Kerem Kocalar

Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber