Ege'de imamlar, cemaati kan bağışına çağıracak

Türk Kızılayı Ege Bölge Kan Merkezi Müdürü Gökay Gök, Ege Bölgesi'ndeki imamlara kan bağışıyla ilgili eğitim verdiklerini belirterek, "İmamlarımız Ege Bölgesi'ndeki en bilinçli kan bağışçıları oldu" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Temmuz 2012 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk Kızılayı'nca sürdürülen

"Güvenli Kan Temini Projesi" kapsamında toplumda kan bağışına yönelik farkındalık oluşturarak gönüllü, bilinçli, düzenli kan bağışçılığını geliştirmeye yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Toplumun her kesimine ulaşacak projeler hazırlamaya çalıştıklarını ifade eden Gök, "Küçük Yürekler Büyük Adımlar Atıyor, Hayat Kurtarıyor Projesi'yle ilköğretim öğrencilerini teşvik edip gönüllü bağışçılar bulmalarını sağladık.

'Genç Nesil Kan Verir' sloganıyla üniversite gençliğine ulaştık, gönüllü bağışçılarımızı artırdık. Şimdi de din görevlileri üzerinden vatandaşlara ulaşacağız" diye konuştu.

Gök, "Müftülük Eğitim Programı" ile İzmir, Manisa, Denizli, Aydın, Uşak ve Muğla'da 99 ilçeden 82'sinde görevli 6 bin 340 imam hatipe eğitim verdiklerini belirterek, şunları söyledi:

"En modern binayı yapabilirsiniz, en teknolojik araçları alıp uzmanları istihdam edebilirsiniz ancak kanın tek kaynağı insan. İnsan faktörünü bilinçlendirmek de en önemli mesele. Toplumun önemli kanaat önderleri olan imamlara ulaşmak istedik ve bunu başardık. Eylül 2011'de başlayan eğitim programı temmuz 2012 itibarıyla tamamlandı. İl ve ilçe müftülüklerinde düzenlenen aylık toplantılara katılarak Ege Bölgesi'nde köyler dahil tüm cami hocalarını ve müezzinleri Türk Kızılayı, kan, kanla bulaşan hastalıklar, güvenli kan temini programı, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve korunma yolları, neden kan bağışı yapılmalıdır konularında eğitime aldık. Kendilerine cemaate doğru bilgi vererek kan bağışı programına nasıl katkıda bulunabilecekleri konusunda yol gösterdik. Cami hocalarımız Ege Bölgesi'ndeki en bilinçli kan bağışçıları oldular. Çok ciddi bir halk sağlığı bilinçlendirmesi gerçekleştirdiğimize inanıyorum."

Eğitim programı çerçevesinde camilerde doğrudan vatandaşlara ulaşma imkanı da bulduklarını ifade eden Gök, şunları kaydetti:

"Bayraklı ilçesindeki camilerde cuma namazı öncesi cemaate Türk Kızılayı ve kanın önemini anlattım. Bu program inanılmaz etkili oldu. Bayraklı cemaati, yıllardır kan bağışına ilişkin eksik bilgilerinin değiştiğini dile getirdi ve Bayraklı'da kan bağışı oranları inanılmaz arttı. Cemaati doğru bilgilendirerek başardık bunu. Ramazan ayı boyunca cami hocaları, cuma ve teravih namazlarında, Türk Kızılayı'na kan vererek hayat kurtarılacağını cemaate iletecek. Özellikle köy imamları vatandaş için önemli kanaat önderleri. Güvenilir, doğru bilgi veren kimseler. Ege Bölgesi'ndeki imamlar en bilinçli kan bağışçıları oldular ve Türk Kızılayı'nı, kan bağışını en iyi şekilde anlatıyorlar. Derdimiz bir kerelik kan toplamak değil, farkındalığı artırarak insanların hayatları boyunca düzenli kan bağışçısı olmalarını istiyoruz. Programı sürdüreceğiz."

-"Ramazan ayında kan vermekten korkmayın"-

Gök, Türk toplumunda kan bağışının ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılması düşüncesinin hakim olduğunu, bu nedenle yaz aylarında bağışlarda genel düşüş gözlendiğini belirtti.

Ramazan ayının da yaz dönemine denk gelmesiyle bağışlarda daha ileri boyutlarda düşüş olmaması için insanları bilinçlendirmeye devam edeceklerini ifade eden Gök, şöyle konuştu:

"Kan ihtiyacı 365 gün, 24 saat var. Vatandaşlarımız sıcakta kan verirse bayılacağı ön yargısıyla bağışını erteliyor ama kan talebi ertelenmiyor. Ramazan ayı dolayısıyla kan bağışının orucu bozacağı gibi yanlış ve eksik bir bilgi var. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kan vermenin orucu bozmadığına yönelik açıklaması bulunuyor. 'Mübarek ramazan ayında dini görevimiz oruç tutmak ise vatandaşlık görevimiz de kan bağışı yapmak ve hayat kurtarmaktır' sloganıyla kan bağışını artırmayı hedefliyoruz. Stoklarımız dolu ancak amacımız yaz dönemi ve ramazan ayında stoklarımızın da üzerine çıkarak hiçbir hasta ve hasta yakınına kan aratmamak."

Gök, ramazan ayı boyunca kan bağışında bulunulabilmesi amacıyla çalışma saatlerinde değişikliğe gittiklerini, ekiplerinin 16.00-24.00 saatlerinde çeşitli merkezler ve meydanlarda hazır bekleyeceğini, isteyenlerin iftar vaktinden önce veya sonra kan bağışında bulunabileceğini söyledi.

Yayıncı: Hande Cankar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber