Hakimler düşünceli nazik ve kararlı olmalı

Haber Giriş : 01 Ağustos 2005 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, genç hakim ve savcılardan ?Birleşmiş Milletler (BM) Bangalor Yargı Etiği İlkeleri'ne uygun davranmalarını istedi. Bakan Cemil Çiçek, hakimlerin nazik ve düşünceli olmalarını tavsiye etti.

Çiçek, mesleğe başlayacak hakim ve savcı adaylarının ad çekme töreninde yaptığı konuşmada her mesleğin belli bazı kuralları olduğunu dile getirerek etik kuralların yargı mensupları açısından çok daha fazla önem taşıdığını vurguladı. Hukukçuların uymak zorunda oldukları meslek kurallarının Türk toplumunun kendi örfünde ve kültüründe yer aldığını söyleyen Çiçek, bunlardan önemli bir kısmının yasa metni haline getirildiğini ifade etti. Etik kuralların giderek uluslararası bir nitelik kazandığına dikkat çeken Çiçek, BM Bangalor Yargı Etiği İlkeleri'ne atıf yaparak genç hakim ve savcılara şu tavsiyede bulundu: ?Bangalor Yargı Etiği İlkeleri dediğimiz kurallar hepimizin üzerinde hassasiyetle durmamız gereken kurallardır. Bunları Adalet dergisinde yayınladık. Bu ilkeleri ilk fırsatta bir defa daha okumanızı, davranışlarınızı bunlara göre düzenlemenizi, kararlarınızı bu çerçevede vermenizi tavsiye ederim.?

Bangalor Yargı Etiği İlkeleri 2001 yılında kabul edildi

Yargı etiği konusunda uluslararası alanda en önemli belgelerin başında gelen Bangalor Yargı Etiği İlkeleri, BM tarafından 2001 yılında Hindistan'ın Bangalor kentinde yapılan toplantıda belirlendi. Çok sayıda ülkenin kabul ettiği uluslararası belgede yargı mensuplarının uymaları gereken ilke ve kurallara yer veriliyor. Bunlar, bağımsızlık, tarafsızlık, doğruluk, kararlılık, tutarlılık, dürüstlük, meslek onuru, etkilenmeye açık olmama gibi başlıklar altında toplanıyor. Hakimin görevini tarafsız, önyargısız ve iltimassız yapması gibi bilinen kuralların yanı sıra yargı mensuplarının nazik ve düşünceli olmaları gerektiği de vurgulanıyor.

Yargı mensuplarının davranışlarında ve kararlarında dikkate almaları gereken evrensel kuralların toplandığı BM Bangalor Yargı Etiği İlkeleri, Avrupa Konseyi'nin Avrupa Hakimleri Danışma Komitesi tarafından da tavsiye edildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber