İçme suyu arıtma tesislerinden Kars'a 18 saat su veriliyor

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, 15 Temmuz günü Çerme kaynakları suyunun kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce Kars Çayı'na akıtılarak kente gelen suyun kesildiğini belirtti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Temmuz 2012 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DSİ Bölge Müdürü Hayati Çelenk'le birlikte Su Arıtma Tesislerini gezen Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, geçen hafta Pazar günü açılışını yaptığımız İçmesuyu Arıtma Tesisleri'nde iki havuzu devreye soktuklarını, o günkü şartlarda şehre günde 7 bin ton su debisi verdiklarini söyledi.

"ÇERME SUYU, BİRİLERİ TARAFINDAN KARS ÇAYI'NA TAHLİYE EDİLDİ"

Doğru bildikleri yoldan şaşmayacaklarını ifade eden Başkan Bozkuş, ?Açılışını yaptığımız arıtma tesisileri ile birlikte, Çerme'den gelen suyu takviye ederek ilk etapta 24 saat olmasa da suyu verelim dedik. Ama burada suyun duruluk derecesinde çıkan bir sorun nedeniyle biraz gecikme oldu. Sonuçta istenilen değeri yakaladık. Aynı gece biz burada gecelerken birileri Çerme tarafından gelen suyu keserek çaya bırakmış. Yani ilk iki günde yaşadığımız sorunun asıl neden bu idi. Buradaki ilgili arkadaşlarımızın da yaptıkları araştırmaların ardından Çerme'deki havalandırma vantuzları kontrol ediliyor. Birkaç kez daha kontrol ettikten sonra oradaki tahliye noktasından suyun Kars Çayı'na verildiğini ve Çerme'den ilimize hiç suyun gelmediğini tespit ediyorlar. Böyle bir şey olurmu? Yani insanların susuz kalması ve bizlerin zor durumda kalması kime ne kazandırabilir? Bizi hiç kimse yıldıramaz. Biz doğru bildiklerimizi yapıyoruz? dedi.

"SUYUMUZUN HER YÖNÜYLE KİMYASAL VE DOĞAL DEĞERLERİN ÇOK DAHA ÜZERİNDEDİR"

Kendilerine acaba su tekrar kesilecek mi? Diye saldırı olduğuna dikkat çeken Başkan Nevzat Bozkuş, ?Bugüne kadar vatandaşlarımıza sabah 4, akşamları 2 saat su veriyorduk. Bugün ise 18 saat su veriyoruz. Yine her kesin kafasında aynı soru işaretleri var. Acaba su kesilecek mi? diye bir saldırı var. Halbuki normal seyrinde devam ederse rahatlıkla 24 saate çıkartacağız. Şebekemizin de yoğunluk değeri istenilen değerlere gelmesi gerekiyor. İlk zamanlarda burada depoyu açtığımızda ilk 30 dakikada aşırı derecede bir su akıyordu. Ama şimdi 10 dakika sonra suyun hızı kesiliyor. Bunu da ana depodan görebiliyoruz. Yani bu da şebekemizde suyun olduğunu gösteriyor. Yani artık yavaş yavaş şebeke doluluk seviyesine geldi. Bu doluluk seviyesi tama anlamıyla tamamlandığında halkımıza 24 saat arıtılmış, durutulmuş, temiz ve içilebilir bir suya kavuşacak. Şu anda suyumuzun her yönüyle kimyasal ve doğal değerlerin çok daha üzerindedir. O suyun ilk verdiğimizde durultucuda bir arıza oldu. Çünkü suyun duruluk derecesi çok önemlidir. Yağmur yağmadan önce Kars'a gelen suyun duruluk oranı normal olduğu için hiç durultucuya vermeden önce doğrudan arıtmaya veriliyordu. Bu şekilde de tesisi yapan yüklenici firma bu şekilde ağır hareket ediyor. Yağan yağmur çamurlu bir şekilde barajda birleşince o duruluk oranı bozuldu. Bu suyun tesislere geldiği sırada durultucuda da meydana gelen aksaklık bu sorunu yansıttı. Sabahsı günüde teknik olan arıza giderildi. Şu anda da hiçbir sıkıntımız yok. Her havuz yaklaşık treyler kum alıyor. Bu kumda Marmara'dan geliyor. Şu anda tesisimizde durultma, arıtma, gaz, debimetre, vanalarda ve klor ünitelerinde noktasında hiçbir sorunumuz bulunmuyor. Ayrıca çevre düzenlemesi devam ediyor. Buradan çıkan su depomuza gidiyor. Depomuzu da bu arada yeniden yaptırdık, yıkattık ve tertemiz su buradan veriliyor? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber