Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), ekonomik sorunları ve özlük hakları konusunda Sıhhıye Apdi İpekçi Parkı'nda bir basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş : 26 Eylül 2003 15:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD), ekonomik sorunları ve özlük hakları konusunda Sıhhıye Apdi İpekçi Parkı'nda bir basın açıklaması yaptı.

TEMAD üyesi emekli astsubaylar Abdi İpekçi Parkı'nda yaptıkları eyleme şehitler için yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nı okuyarak başladılar. Ellerinde, "Kore'de, Kıbrıs'ta, Afganistan'da, Azerbaycan'da, Bosna'da, Irak'ın kuzeyinde biz varız, görev tazminatında biz yokuz", "Açlık sınırında maaş, uygun adım marş" yazılı dövizler taşıyan emekli astsubaylar adına ilk konuşmayı TEMAD Genel Başkanı Emekli Kıdemli Başçavuş Ali Şencan yaptı. TEMAD Genel Başkanı Şencan, memur ve işçilerin haklarını sendikalarla aradıklarını belirterek emeklilerinin ise kendilerine ne verilirse yetinmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Ali Şencan, yaptıkları görüşmelerden olumlu bir sonuç alamadıklarını belirterek, "Huzur bozacak hiçbir olaya meydana vermeden askerlikten aldığımız terbiye doğrultusunda yetkililere sesimizi duyurarak bir an önce sorunlarımızı çözmelerini istiyoruz. Aksi halde özlük haklarımızı alana kadar yasal olan her platformda sesimizi duyurmak için mücadele edeceğiz" dedi.

MEMUR SOKAKTA HAK ARAMAK ZORUNDA KALDI
Kamu-Sen Genel Sekreteri Fahrettin Yokuş ise yaptığı konuşmada, gönüllerinde Türk memurunun sokaklarda hak arama mecburiyeti olmadığı gibi emeklilerin de sokaklarda hak arama mecburiyetinde kalmaması olduğunu belirterek, "Görüyoruz ki, memurlarda olduğu gibi maalesef emeklilerimiz de sokaklara düşmek, sokaklarda hak aramak mecburiyetinde kalmış. Yıllarca Türk Silahlı Kuvvetleri'nde şerefle görev almış insanların açlık, sefalet, geçim sıkıntısı yüzünden meydanlarda olması ülkeyi yönetenler açısından utanç vericidir" diye konuştu.

Emeklilerin sokaklarda hak aramaktan kurtarılması gerektiğini belirten Yokuş, "Emekliler ömürlerinin son demlerinde insanca yaşamalarına yetecek bir ücreti hak ediyorlar" dedi.

Hükümetin toplu görüşme masasında memurlara öngördüğü rakamların utanç verici olduğunu söyleyen yokuş, astsubayların temsil ödeneği konusunu masaya getirdiklerinde Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in 631 sayılı kanun hükmündeki kararnameden haberinin olmağının ortaya çıktığını söyledi.
"Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır" sözünü hatırlatan Yokuş, Kamu-Sen olarak emeklilerin yanında olacaklarını kaydetti.

TEMAD Genel Sekreteri Fikret Bücük, 56 il ve ilçe başkanı tarafından hazırlanan ortak açıklamayı okudu. Bücük, açıklamada, hükümet tarafından en son verilen görev tazminatının Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde sadece albay ve yarbaylara verildiğini belirterek alt rütbedeki subay ve astsubaylara verilmemesinin kurum içerisinde hoşnutsuzluk, eş ve çocuklar üzerinde olumsuz etki yaratmasına neden olduğunu bildirdi.

GÖREV TAZMİNATLARI ÖDENSİN
Bücük, adaletli bir personel ücret dengesi için görev tazminatının bir an önce hükümet tarafından ödenmesinin beklentileri olduğunu kaydederek birinci dereceden maaş alanlarla ikinci dereceden maaş alan emekli astsubaylar arasında aylık 200 milyon lira civarında maaş farkının ortaya çıktığını bunun da çoğunluğu ikinci dereceden emekli maaşı alan astsubay emeklilerini mağdur ettiğini söyledi.

Bücük, açıklamaya şöyle devam etti:"Devlet memurları kanunlarında her yapılan iyileştirmelerin sonucunda geçmişte görev yapanlar nazara alınmak suretiyle çalışanlar ve emeklileri arasında adalet sağlanmış, geçmişten günümüze kadar personel statüleri yenilikler, emekliler de yansıtılmıştır. Bu nedenle 4861 sayılı yasaya ek geçici madde ilave edilmek suretiyle emekli astsubayların bu mağduriyeti giderilmiş olacaktır."

Emekli astsubayların eylem yaptığı sırada Tutuklu Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TAYAD) mensuplarının oturma eylemlerini Abdi İpekçi Parkı'nın bir başka tarafında sürdürmeleri ilginç bir görüntü oluşturdu.
Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber