Somalili aileye cami cemaati sahip çıktı

Somali'deki iç savaş ve açlık nedeniyle 4 ay önce Eskişehir'e mülteci sığınan Şeybe ailesine, Eskişehir'de Kurtuluş Camii cemaati ve mahalleli sahip çıktı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2012 11:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anne, baba ve dört çocuktan oluşan aile, kısa sürede Türkiye'ye ve Türk insanına alıştı. Ailenin babası caminin temel ihtiyaçlarını karşılarken, 2 erkek çocuğu vakit namazlarında müezzinlik yapıyor. Ailenin büyük kızı ise Ramazan boyunca mahalledeki bayanlara mukabele okuyor. İhtiyaçlarını mahalle halkının karşıladığı Şeybe ailesi, Türkiye'yi ikinci vatanları olarak görüyor.

Yaklaşık dört ay önce ülkeleri Somali'de devam eden açlık ve savaş nedeniyle zor günler geçiren Şeybe ailesi, çareyi bütün mal varlığını paraya çevirerek ülkelerini terk etmekte buldu. Üniversiteden mezun olduktan sonra mekanik mühendisi olarak çalışan Baba Yasin Ömer Şeybe, ailesi ile birlikte Avrupa'ya gitmek karşılığında 7 bin dolara kaçakçılarla anlaştı. Bir yük gemisinde günler süren yolculuğun sonrasında Şeybe ailesi, ?Avrupa'ya geldiniz' denilerek İstanbul'da bir sahilde indirildi. Polislerin kendisine ?Burası İstanbul' diyene kadar Avrupa'nın bir kentinde olduğunu zanneden baba Şeybe, ailesi ile birlikte Birleşmiş Milletler (BM)'in İstanbul Şubesi'ne mülteci olarak sığındı.

Mültecilere yardım etmek amacıyla kurulan bir dernek vasıtasıyla Eskişehir'e gönderilen aile, bir kış günü kalacak yer ve yiyecek aramaya başladı. Odunpazarı ilçesinde bulunan Kurtuluş Camii'nde bir namaz sonrası durumunu cami imamı Ali İhsan Bayrakçı'ya anlatan baba Şeybe, cemaatin sıcak yaklaşımıyla karşılaştı. Yaklaşık iki saat içerisinde ailenin tüm ihtiyaçları mahalleli tarafından karşılanırken, ailenin kalması için cami yanında bir de ev ayarlandı. Cami cemaatine ve mahalleliye alışan baba Şeybe ve ailesi, caminin temel ihtiyaçlarını karşılamakla görevlendirildi. Bu sırada, ailenin 10 yaşındaki oğlu Ali ve 12 yaşındaki oğlu Muhammed de camide vakit namazlarda müezzinlik yapmaya başladı. Ailenin en büyük çocuğu 15 yaşındaki Sara ise Ramazan boyunca bayanlara mukabele okuyor. Baba Yasin Şeybe ise caminin temizlik ve temel gereksinimlerini karşılıyor. Mülteci oldukları için çalışma izinlerin bulunmayan ailenin tüm ihtiyaçları mahalle sakinleri tarafından sağlanıyor.

Somali'den geldikten sonra Türk insanının kendilerine kucak açtığını belirten baba Yasin Şeybe, Türk insanını ve Türkiye'yi çok sevdiklerini söyledi. Kurtuluş Camii imamı Ali İhsan Bayrakçı ise cemaatin ve mahallelinin Somalili aileye kucak açmasının örnek bir davranış olduğunu söyledi. ?Yıllar önce ensar, Medine'ye hicret eden muhacirlere nasıl sahip çıktıysa, aynı duygularla Somalili kardeşlerimize sahip çıkıyoruz.? diyen Bayrakçı, ?Somali'den gelen bir aileye mahallemiz ve camimiz sahip çıkmıştır. Onların her türlü ihtiyaçlarını karşılamışlardır. Karşılamaya devam etmektedirler.? diye konuştu.

Cami cemaatinin maskotu haline gelen çocuklar Muhammed ve Ali ise Türkiye'yi kendi vatanları gibi gördüklerini söyledi. Mahallede bulunan İbrahim Karaoğlanoğlu İlköğretim Okulu'na giden kardeşler, aynı zamanda Halk Eğitim Merkezi'nin verdiği kurslarda dillerini geliştiriyor. Somalili Şeybe ailesi, yetkililerden kendilerine vatandaşlık vermesini istiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber