İZEGDER Başkanı Dönmez: Oruç çocuğa zorluklarla mücadele etmesini öğretir

İzmir Eğitim Gönüllüleri Derneği (İZEGDER) Başkanı Hüseyin Dönmez, ramazan ayının çocukların karakter gelişimine önemli katkı sağladığını, oruç tutan çocuğun zorluklarla mücadele etme yöntemini geliştirdiğini söyledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2012 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ramazan dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Dönmez, "Ramazan geldiğinde bizler oruç tutarız, çocuklarımız için hep endişe ederiz. 'Acaba tutabilir mi?Dayanabilir mi? Günler çok uzun, daha çok küçük.' der ve bu güzel ibadetten onları mahrum ederiz. Aslında bu ay, çocuklarımızın pratik yapması adına çok önemli bir süreçtir. Aç kalarak isteklerini öteleyen çocuk, aynı zamanda sabır gibi hayatın her döneminde gerekli olan, zorluklarla mücadele sanatını öğrenir." şeklinde konuştu.

Sahur ve iftarlarda oluşan heyecana çocukların da ortak edilmesini tavsiye eden İZEGDER Başkanı Dönmez, "Çocuklara düzenli yemek alışkanlığı bu aylarda kazandırılabilir. Her istediğini hemen elde etmenin yanlış olduğunun, çevredeki aç ve yoksul insanların nasıl zor durumda olduğunun çocuğa empati yoluyla öğretilmesi gerekmektedir. Çocuklarımız, oruç tutsun tutmasın sahurun güzelliğine şahit olmalı. İbadet için gerektiğinde uykunun bölünebilmesi gerekliliği anlatılmalıdır." dedi.

Bazı yanlış uygulamalara da dikkat çeken eğitimci Hüseyin Dönmez, çocukları bu yaşlarda fırsatçı menfaatçi duygulardan da uzaklaştırmak için oruç tutmanın bulunmaz bir hazine olduğunu vurguladı. Öğle saatine kadar ailelerin yönlendirmesiyle çocuklara tutturulan yarım günlük oruçların doğru olmadığını belirten Dönmez, "Halk arasında 'tabak orucu' veya 'tekne orucu' gibi isimlerle anılan eksik oruç tutturma, çocukları oruca alıştırma adına tavsiye edilebilir ancak büyüklere bunun parayla satılması gibi uygulamalar, ibadetin güzelliğini zedeler. Çocuğu, farkında olmadan fırsatçılığa itmiş oluruz. Oruç özel bir ibadettir, onda menfaat, gösteriş olmaz. Tabii ki bu uzun ve sıcak günlerde çocukları fazla zorlayıcı olmamalıyız. Her çocuğun psikolojisi ve dayanma gücü farklı olabilir. Hele hele, 'Oruç tutmayanları Allah yakacak.' gibi ifadelerin kullanılması, yanlış bir din algısının oluşmasına da sebebiyet verebilir." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber