Referans kağıtlarına göre davranışları değişen çok memur gördüm.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ağustos 2005 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DEVLETTE KADRO NASIL ALINIR?

Merhabalar, ben 1998 Aralık ayında Tarım ve Köyişleri Bakanlığında teknisyen olarak göreve başladım. O tarihte Hacettepe Psikoloji Bölümünde lisans eğitimi alıyordum.

Bakanlık ilk yıl tüm okuyan teknisyen arkadaşlara geçici görevlendirme vererek eğitimlerine devam etme fırsatı verdi. Sonraki dönemlerde değişen hükümetle birlikte yeni bakanımız (Hüsnü Yusuf Gökalp) bu uygulamayı kaldırarak ya okulunuz ya işiniz gibi bir tercih yapmamızı istedi. Hatta Bakanlık Müfettişleri bazı arkadaşların çalıştıkları yerlere giderek eğer rapor alarak okullarına gidiyorlarsa soruşturma açmaya başladı.

Sanırım o dönemde ben biraz şanslıydım. Her hafta çalıştığım yer olan Eskişehir'den okuduğum yer Ankara'ya yolculuk yaparak, haftanın 4 gününü memur, üç gününü de öğrenci olarak geçiriyordum. Okulumu 1 dönem uzatarak 2002 Ocak ayında bitirdim.

Artık problemler bitti dediğim noktada hiç aklımda olmayan bir problem çıktı karşıma: Kurumlararası geçememe.

Psikolog olmuştum, ama çalıştığım Bakanlıkta böyle bir kadro olmadığı için başka kurumlara başvurmak zorundaydım.

İlk önce aklımıza Sağlık Bakanlığı geldi. Ben doğruca Sağlık Bakanlığının yolunu tutup dilekçemi verdim. Personel atama bölümünde insanların sanki saman altından su geçiriyorlarmış edasının rahatsızlığı içinde çıktım. Yaklaşık 20 gün sonra şahsıma bir yazı geldi. Yazı Sağlık Bakanlığından gelmekteydi ve ?durumunuz uygun görülmediğinden başvurunuz reddedilmiştir? gibi hiç de açık olmayan bir yazıydı bu. Çevremdeki memur büyüklerim bu işlerin siyaseten yürüdüğünü söyleyip durdular. Artık biz de torpil arayanların içine girmiştik. O dönemki siyasi partiye yakın olan birinin yardımını bulduk heyecanla. Bu yardım devreye girdiğinde yaklaşık 20 gün sonra-yeni bir dilekçe vermememe rağmen-Bakanlığımdan muvafakat istendi. Alınan muvafakatın ertesinde sevinçle mesleğimi yapacak olmayı bekleyen bana yeni bir devlet sırrı daha verildi: Kadro bekliyoruz.(hani kadro yoksa niye muvafakat istenir onu da anlamadım ama).

Beklentilerimiz boşa çıktı ve kadro verilmedi.

Başka nereye geçebilirim diye araştırırken Adalet Bakanlığında boş kadroların olduğu duyumu üzerine bu Bakanlığa başvurdum. Tarih 2002 Kasımdı. Adalet Bakanlığı çok siyasi havası olan Sağlık Bakanlığından sonra mükemmel gelmişti bana. Hemen muvafakat işlemlerimi başlattılar. Güvenlik soruşturması, heyet raporu, diğer belgeler derken 3 aya yakın zaman geçti. Atama yapılır artık dediğim sırada askerliğimi yapmadığımı söyleyip işlemlerimi durdurdular. (benim askerlik yapmadığım işlemlerin başında belliydi, niye üç ay beklediler anlamadım, gerçi Sağlık Bakanlığının durumumu beğenmemesinden daha net bir cevaptı bu) İyi dedim ve hemen askerlik kararı aldırıp askere gittim. Allahtan kısa dönem çıktı.2004 Ocak ayında askerliğimi bitirip geldim ve artık engel kalmadı deyip Adalet Bakanlığına tekrar başvurdum. Yine aynı işlemler, güvenlik soruşturması, evraklar, sağlık raporları vs.Bu kez hızlıydılar ve Şubat ayında işlemler bitti. Başbakanlıktan izin alınması gerekiyor dediler ve onu beklemeye başladık.Yaklaşık 20 gün sonra da elime bir yazı geçti: "görevde yükselme yönetmeliğine göre teknisyen kadrosundan psikolog kadrosuna geçemezsiniz."

Ben yine mağlup olmuştum.Araştırdım görevde yükselme sınavı nedir diye, baktım ki muhatabım hiç yok.Hangi görevde yükselme sınavına girecektim ki?

Bu iş olmuyor artık diyerek Mayıs ayında Tarım Bakanlığından istifa ettim.

Özel sektörde çalışmaya başladım. Maaşım iyiydi ve herkes (yani patronlarım benim iyi bir psikolog olup olmadığıma bakıyordu, tanıdığım olup olmadığına değil) iyi bir psikolog olduğumu onayladıkça ben yıllar sonra gelen heyecanı yaşıyordum. 2004 yazında açılan KPSS' ye başvurdum. Sanırım özel sektörden memnun olmama karşın hala devletin beni psikolog olarak tanımaması hırslandırıyordu beni.

Sınava çok umutsuz ve hazırlanmadan girmeme karşın aldığım puanla kazandığımı ve yerleştirildiğimi duyunca buruk bir sevinç yaşadım .Demek ki artık güvenliğim uygundu, askerlik problemim yoktu, teknisyen değildim, artık psikolog olmuştum devlete göre.6 aylık bekleme sürem de dolmuştu.

Yaklaşık 4 aydır da Devlette psikolog olarak çalışıyorum. Nerede mi? 2 kez başvurup giremediğim Adalet Bakanlığında.

Ancak yıllar geçse de o zamanında karşılaştığım partizanca hareketleri, insanların sırayla referans kağıtlarını verişini, kağıtta yazan isme göre masayı işgal eden kişinin yüz ifadesinin değişmesini, kapıdan girişte ilk sorunun "kim gönderdi?" oluşunu sanırım unutmayacağım.

Şimdi Milli Eğitim Bakanlığının ve bazı Bakanlıkların çok objektif kriterlerle naklen öğretmen aldığını görünce inanın gözlerim yaşarıyor.

RUMUZ : ARKETİP
E-MAİL : psikolog_ @hotmail.com
KURUM : ADALET BAKANLIĞI
GÖREV : PSİKOLOG

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber