EXPO 2020 Yürütme Kurulu'nun başına Vali Kıraç getirildi

EXPO 2020 Yürütme Kurulu'nun başın,a İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç getirildi. Boş kalan iki üyeliğe ise İzmir Genç İşadamları Derneği (İGİD) Başkanı ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti Fahri Konsolosu Mehmet Timuroğlu ile Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şube Başkanı Geza Dologh oybirliğiyle seçildi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2012 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkanlıktan 17 Mayıs 2012 tarihinde istifa eden Türkiye Futbol Federasyonu eski Başkanı Mahmut Özgener ile üyeler Ender Yorgancılar ve Işınsu Kestelli'den boşalan yerler için Hilton Oteli'nde EXPO Yönlendirme Kurulu toplantısı yapıldı. Toplantıya Kıraç'ın yanısıra Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ali Naci Koru, Millî Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve diğer üyeler katıldı.

Basına kapalı toplantının ardından soruları cevaplandıran Vali Kıraç, ?Bundan sonra tanıtım ve lobi faaliyetlerine ağırlık vereceğiz. Yaptığımız her toplantı ve açıklamayı rakiplerimiz inceliyor ve izliyor. O yüzden lobicilik adı altında yapacağımız toplantılar basına kapalı olacak. Yürütme Kurulu Başkanı Sayın Özgener ayrılınca bana, ?İki görevi de sen yürüt.' dediler. Ben de uzun süredir hem yönlendirme hem de yürütme kurulu başkanlığı görevini yürütüyorum. Bu konuda deneyim kazandık. İkisinin de aynı elden yürütülmesi kararı alındı. EXPO bir ekip ve takım işidir, şahıslara bağlı kalmaz. EXPO'da devletin en üst kademesinden en alt kademesine kadar herkese önemli görevler düşüyor.? dedi.

Yürütme Kurulu'nun yeni üyesi İGİD Başkanı Timuroğlu ise aynı zamanda TUSKON'un kurucu üyesi olduğunu belirterek, Türk işadamlarının Afrika'da etkin bir ticaret yönlendirmesi yaptığını anlattı. Bu yönlendirmeyi EXPO sürecinde kazanca çevirmek istediklerini ifade ederek, ?Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni fahri konsolosuyum. Afrika tecrübem var. Üç yıldır gitmediğim ülke kalmadı desem yalan olmaz. Afrika, çok önemli ve parlayan bir kıta. İzmir için de EXPO içinde önemli bir kıta. Adaylara bakılırsa elimizden geldiği kadar Afrika kıtasına ağırlığımızı vereceğiz. Herhalde senenin uzun bir bölümünü Afrika'da geçireceğim.? şeklinde konuştu.

'EN BÜYÜK DESTEKÇİMİZ, 140 ÜLKEDEKİ TÜRK OKULLARI OLACAK'

Bir gazetecinin, çeşitli ülkelerdeki Türk okullarının desteğini sorması üzerine Timuroğlu, ?Biz Türk okullarının sponsorlarıyız. Kendim işadamı olarak da sponsorluğu yürütüyorum. Bu okullar bizim onurumuz. Gerçekten Türkiye'nin büyükelçiliği olmayan ülkelerde bu görevi yerine getiriyorlar. O ülkenin gerek bakanları gerekse diğer yetkililerinin çocukları Türk okullarında okuyor. Bizim bu konuda Türk okullarının desteğine ihtiyacımız olacak ve fazlasıyla alacağımıza inanıyorum. Hepsi birer EXPO gönüllüsü ve üyesi gibi bulunduğu ülkede çalışıp bizi, beklediğimiz EXPO 2020 üyeliğine taşımak için yardımcı olacak.? dedi.

DTO Şube Başkanı Dologh da, ?Zaten biz her türlü vazifeye hazırdık. Ben bu süreci, 2015'in devamı olarak görüyorum. O zaman olumsuz bir durum oluştu. Nerede kalmıştık diyorum. Burada iki olasılık var, ya kazanacağız ya kazanacağız.? diye konuştu.

'HENÜZ BANA İLETİLEN BİR ŞEY YOK'

Bu arada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulacak olan Valiler Kararnamesi'yle merkeze alınabileceği konusundaki soruyu da cevaplayan Kıraç, ?Devlet memuruyuz. Henüz bana iletilen ve gelen bir şey yok. Devlet görevinde her şey olabilir. Ben 5,5 yıldır İzmir'de valilik yapıyorum. Herkes müsterih olsun, görevler yürütülür, aksamaz.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber