Ay-Konut'ta tek musluk 160 kişiyi perişan etti

Aydın'ın yıllardır çözüm bekleyen kanayan yarısı Ay-Konut'ta yaşanan sıkıntılar farklı bir boyut kazandı.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2012 10:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Su abonesi olamadıkları için pahalı şantiye fiyatını ödeyemeyen 40 ailenin suyu kesilince, 160 kişi su ve tuvalet ihtiyacı için araçlarıyla benzinliklere sefer yaptı.

Aydın'da dar gelirli ailelerin ev sahibi olması için hazırlanan ancak üç belediye yönetimi zamanında çözüme kavuşturulamayan Ay-Konut projesinde yaşanan sıkıntılar bugün farklı bir boyut kazandı. Yapı denetimi sıkıntısı ve kooperatifin SSK'ye olan borçları nedeniyle oturma izni alamayan 40 daireli Ay-Konut Ata Sitesi sakinleri, dün öğle saatlerinde sularının kesilmesiyle büyük bir şok yaşadı. Su ve elektrik aboneliği alamadıkları için tek vana ve tek saatten usulsüz olarak su ve elektrik kullanan site sakinleri, normal hane fiyatının çok üzerinden ödemek zorunda kaldıkları şantiye tarifesini karşılamayınca; su kesintisi kaçınılmaz oldu. Siteye gelen belediye ekipleri, 160 kişinin yaşadığı sitenin tek vanasını kapatınca, musluklardan su sesi kesildi. Günlük tuvalet ve banyo gibi ihtiyaçlarını karşılayamayan site sakinleri, ihtiyaçları ve su gereksinimlerini karşılamak için özel araçlarıyla gün boyu benzinliklere sefer yaptı.

Ay-Konut Ata Sitesi'ne 1,5 yıl önce yerleştiklerini anımsatan site sakinlerinden Ramazan Şan, 5 blokta 40 ailenin yaşadığını söyledi. Sitelerinde yaşayan yaklaşık 160 kişinin 1,5 yıldır sorunlarla mücadele ettiğini belirten Şan, "Burada yaşayan 160 kişinin en büyük mağduriyeti tel bir su saati ve tek bir elektrik saati kullanılmasıdır. Abone istiyoruz, belediye abone vermiyor. Bize her müracaatımızda denetime borç olduğu, SSK'ya borç olduğu söyleniyor. Ne zaman giderilecek diye sorduğumuzda; 3 sene sonra, 4 sene sonra deniyor. Belediye Başkanından abone istiyoruz, yok. Kooperatif Başkanına ne zaman hallolacak diyoruz; 'Üzerinde çalışmalar var. En kısa zamanda hallolacak' diyor. 1,5 senedir ne elektrik halloldu ne de su halloldu" dedi.

ŞANTİYE FİYATLARI BORCU ÖDENEMEZ HALE GETİRDİ

Tüm çabalarına rağmen bugüne kadar bir sonuç alamadıklarına işaret eden Şan, "Bugün sabahtan gelip suyumuzu kestiler. Kooperatifi aradık. Kooperatif saat 12.00'den akşama kadar su sorunu toplantısı yaptı. Nasıl bir toplantıdır bizde bilmiyoruz. Kooperatifin borcu olduğu için suyumuzu kesmişler. Buradaki yaşayan ailelerin 30 milyar civarında genel bir borcu varmış. Buradaki aileler normal aidatını ve borcunu ödüyor. Burada emekli olan var, asgari ücretle çalışan var. İnsanların suyun birim fiyatı pahalı olduğu için ödeyemiyor. Abone olmadığımız için şantiye suyu kullanıyoruz. Şantiye suyunun tonu 14 TL. Tonu pahalı olduğu için insanlar bu parayı ödeyemiyor. Elektrik abonemizde olmadığı için tek saatten çıkan kablolarla tehlikeli bir şekilde evimize elektrik alıyoruz. Şantiye elektriği kullandığımız için her gün tehlike ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

AY-KONUT'TAN ÜCRETSİZ TUVALET SERVİSİ

Ramazan günü yaşanan su kesintisinin bir site sakinlerini mağdur ettiğinin altını çizen Şan, şunları söyledi: "Suyumuz saat 12.00'de kesildiğinden sonra her yeri aramamıza rağmen suyumuz açılmadı. Ne büyük bir sorunmuş saatlerce konuştular bir türlü çözülemedi. Şu gördüğünüz insanları tuvalet ihtiyaçlarını karşılamaları için özel arabamla gün boyu benzinliye götürdüm. Su olmadığı için tuvalete benzinliğe gidiyoruz. Herkes oruçlu burada. Namaz kılmak için abdest bile alamıyorlar. Bu sorunların bir an önce çözülmesini istiyoruz. Kooperatif veya belediye kim çözerse çözsün. Aboneliklerimizi versinler, sorun çözülsün ve herkes parasını da rahat rahat ödesin"

ÖDEYENDE ÖDEMEYENDE MAĞDUR

Gün ortasında bir anda sularının kesildiğini ifade eden Canan Şan da, "Sitenin borcu olduğu için suyumuzu kestiler. Düzenli olarak her ay su faturamızı ödememize rağmen bu sorunla karşı karşıya kalmaktan bıktık. Bize her hangi bir açıklama da yapmıyorlar. Sanırı Ay-Konut'un borcu yüzünden kesinti yaşıyoruz. Biz tek vanadan suyumuzu temin ettiğimiz için ödeyenlerde ödemeyenlerde mağdur oluyor" şeklinde konuştu.

"TEK HAYALİMİZ EV SAHİBİ OLMAKTI"

Ay-Konut'a üye olurken tek hayallerinin ev sahibi olmak olduğuna işaret eden Nilgün Çakır ise, yaşanan sıkıntılardan dolayı bir türlü rahat edemediklerini kaydetti. Hayallerinde bunları yaşamak olmadığını savunan Çakır, "Bizler ev sahibi olalım diye kooperatife girdik ama bütün rezilleri de burada yaşadık. Ne suyumuz, ne elektriğimiz ne de bir düzenli yolumuz var. Bütün sorunlar bizi buldu"

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber