Hasat sonrası değirmende iş yoğunluğu arttı

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde hububat hasat dönemiyle birlikte köylüler de traktöre yükledikleri buğdaylarla değirmenin yolunu tuttu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2012 14:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlçede yaklaşık 50 yılı aşkın bir geçmişe sahip olan değirmen, elektrikli sisteme geçerek çağın gereksinimine ayak uydurmuş. Değirmene ilçe merkezi ve çevre köylerden de vatandaşlar öğütmek için buğday getiriyor.

Baba mesleği olan değirmenciliği devam ettirdiğini belirten Serdal Yılmaz (50), "Küçük yaşımdan itibaren babamın yanında değirmende çalıştım. Eskiden işler şimdiki gibi değil çok zordu. Elektriksiz çalıştığı dönemlerde un öğütmek daha bir zordu. Fakat şimdi elektrikle çalıştığı için daha bir kolay oldu. Hem buğdayı kısa sürede öğütüyor, hem de zaman kaybı olmuyor. Yöremizde vatandaşlarımız hazır un almak yerine kendi buğdayından un yapılmasını tercih ediyor." dedi.

Değirmende buğday, arpa ve mısır işlediklerini ifade eden Yılmaz, "Vatandaşlarımız değirmene genelde buğday ve arpa getiriyor. Buğdayı un yaptırırken, arpayı da hayvanlarına yem olarak kullanıyor. İlçemizde bir tane değirmen var. o da bizim değirmenimiz. Şuan hasat mevsimi nedeniyle iş yoğunluğumuz başladı. Bu yoğunluk kışa kadar devam eder." diye konuştu.

Değirmene gelen vatandaşlar da hazır un almak yerine kendi buğdaylarından un yaptırmayı tercih ettiklerini belirterek, "Bizler tarlamızdan çıkan buğdayımızı değirmene getirerek öğütüyoruz. İçerisine farklı buğdayları da katarak daha doğal bir un elde ediyoruz. Bu unla da ekmek, çörek yaptırıyoruz. Daha sağlıklı ve daha lezzetli oluyor." ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber