27 bin memur haciz kıskacında

Haber Giriş : 05 Ağustos 2005 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşte memurun ahval-i pür melali: Ortalama 580 milyon lira maaş olan 3 memurdan 1'i ikinci bir iş yapıyor. 27 bin memur haciz kıskacında, geçinemeyen memurlar, ailesinden yardım alıyor

TÜRKİYE'DEKİ yaklaşık 2.5 milyon memurun halinin içler acısı olduğu ortaya çıktı. Geçinemeyen memurun, maaşına haciz gelirken, kredi kartları da kapandı. İkinci bir iş yapmak zorunda kalan ve yoğun stres altındaki memurun psikologa gittiği belirlendi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, ortalama 580 milyon lira maaş alan memurun geçinemediğini söyledi. Her üç memurdan birinin ikinci bir iş yaptığını vurgulayan Aksu, 'Gece taksi şoförlüğü, işportacılık, muhasebecilik, bilgisayarda tez yazanlar, özel sektörde gece çalışan arkadaşlar var' dedi. Aksu, ikinci iş yapmak zorunda kalan memurun iş veriminin de düştüğünü belirterek, 'Gece gündüz çalışan arkadaşlarımız ruh gibi dolaşıyor. Memurun ruh hali çok bozuk' diye konuştu. İkinci bir işte çalışmak zorunda kalan kamu çalışanı, gece saatlerinin dışında cumartesi ve pazarları da çalışıyor. Böylece, memurun hafta sonu tatili de ortadan kalkıyor.

Maaşları hacizli

Maaşı yetmeyen memurun zor şartlar altında yaşadığını vurgulayan Aksu, geçinemeyen kamu çalışanının kredi kartına yüklendiğini söyledi. Kredi kartı borcunu ödeyemeyen memurun, kartzede haline geldiğini ifade eden Aksu, 27 bin memurun da maaşına haciz geldiğini kaydetti. Memurların maaşının hacizli olduğuna işaret eden Aksu, 'Karı koca çalışanlar geçinebiliyor. Köyden pirinci, bulguru, patatesi, turşusu, kurutulmuş biberi gelmez ise memur yandı' diye konuştu.

Hacizli memurlarda rekorun İstanbul'da olduğunu belirten Aksu, ardından Ankara ve İzmir'in geldiğini söyledi. Aksu, bu üç büyük ildeki memurların maaşının hacizli olduğunu ifade etti.

580 milyon lira maaş alan kamu çalışanının borçla geçinebildiğini kaydeden Aksu, 'Bu maaşla memur ne yapacak. Ali'den alıyor, Veli'ye veriyor. Borçla geçinmeye çalışıyor. Sonunda da evine, maaşına haciz geliyor' diye yakındı.

Son yıllardaki geçim sıkıntısı nedeniyle memurun çocuk yapamadığına dikkat çeken Aksu, 'Çocuk yapmayan memurlarda artış var. Memur bu şartlar altında çocuk yapmıyor ya da ikinci çocuğu hiç düşünmüyor' dedi.

Eş dost yardımı

Aksu, memurun çocuğunu okutamadığını belirtirken, 'Her üç memurdan birinin çocuğu akrabaları tarafından okutuluyor' dedi. Aksu, her üç memurdan birinin de çocuğunu yazın köyüne göndermek zorunda kaldığını söyledi.

Memurun çocuklarına yeni kıyafet alamadığına işaret eden Aksu, 'Kardeşler birbirlerinin eskilerini giyiyor. Büyük çocuğun kıyafetini küçük kardeşler giyiyor. Eskiler dikilip, yamalanıp küçük çocuklara veriliyor' diye konuştu.

Geçim sıkıntısı çeken memurun psikologa gittiği, yaklaşık 1 milyon memurun da tedavi gördüğü belirtildi. Maaşı yetmeyen memurların, geçinememekten dolayı aile düzenlerinin de bozulduğu ve bu nedenle boşanma sayısında artış olduğu ifade edildi. Geçinemeyen memurun, evde eşi ile sık sık kavga ettiği belirtilirken, iki yakayı biraraya getirememesinden dolayı stres altında olduğu ve sinirlerinin bozulduğu kaydedildi.

950 milyon istiyorlar

Ahmet Aksu, en az alan belediye memurun maaş aldığını ifade etti. Belediye çalışanının 500 milyon lira civarında maaş aldığına işaret eden Aksu, müftülük memurları, nüfus müdürlüğü memurlarının da zor şartlar altında görev yaptığını ve 500-600 milyon lira arasında maaş aldığını kaydetti. Aksu, memurun geçinebilmesi için asgari olarak 950 milyon lira maaş alması gerektiğini söyledi.

h.o.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber