Ödemiyoruz: Ne senet, ne kart ne de kredi borcunu ödeyen yok.

Haber Giriş : 05 Ağustos 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlk 6 ayda protestolu senet tutarı 1.1 milyar YTL. Temmuzda batık kredi kartı borcu 1 milyar YTL. Ferdi ve ticari ödenmeyen borçların toplam tutarı ise 2.4 milyon YTL

YILIN ilk yarısındaki veriler, vatandaşın borcunu ödeyemediği ya da ödemeye yanaşmadığını gösteriyor. Merkez Bankası'nın yılın ilk altı ayına ait protestolu senetler ile ferdi ve kredi kartı borçları istatistikleri hayli çarpıcı. Bu rakamlar öylesine yüksek ki kriz dönemindeki rakamlara ulaştı hatta aştı. Protestolu senet ile batık ferdi kredi ve kredi kartı borcu altı ayda toplam 2 milyar YTL'yi aştı.

Protestolu senetler haziran ayında, 2001 krizinden bu yana 73 bin 111 adetle en yüksek seviyesine ulaştı. Haziran ayındaki protestolu senet tutarı ise toplam 211.9 milyon YTL ile tarihin en yüksek seviyesine yükseldi. Yılın ilk altı aydaki protestolu senet toplamı ise 1 milyar 148 milyon YTL olarak gerçekleşti.

İŞ kesimindeki bu borç ödememe eğilimi, bireyler tarafında da aynen görülüyor. Yılın ilk altı ayında batık ferdi kredi ve kredi kartı borcu 806 milyon dolar. Yani 1 milyar YTL'nin üzerinde. 29 Temmuz tarihi itibariyle bakıldığında da tasfiye olacak tüketici kredilerinin tutarı 136.3 milyon YTL, bireysel kredi kartı tutarı da 1 milyar 93 milyon YTL'ye ulaştı. Borç ödememe kendini ticari kredide gösteriyor.

YİNE temmuz sonu itibariyle 88 milyon YTL'lik tasfiye olunacak taksitli ticari kredi, bu rakam kurumsal kredi kartlarında 13.5 milyon YTL oldu. Bütün bu rakamları alt alta topladığımızda, yani ödenmeyen borçların toplam tutarı 2 milyar 472 milyon YTL'ye ulaşıyor. Bu hızla devam ederse yıl sonunda 5 milyar YTL olabilir.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber