CHP'de 'türbana destek' çağrısı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Malatya İl Kongresi'nde konuşan ve 1999 seçimlerinde CHP Malatya Belediye Başkan adayı olan emekli avukat Hayrettin Abacı'nın, "Türbanın hangi ekonomiye zararı var. Türbana sahip çıkarsak, bize oy verirler" sözleri, partililer tarafından alkışlarla desteklendi.

CHP Malatya İl Kongresi Sabancı Kültür Merkezi'nde başladı. Seçimler öncesinde yapılan konuşmalarda ilginç tartışmalarda yaşandı. Bir dönem Malatya Baro Başkanlığı yapan ve 1999 seçimlerinde CHP Malatya Belediye Başkan adayı olan emekli avukat Hayrettin Abacı, kongre esnasında söz alarak ilginç açıklamalarda bulundu.

Türban konusunda sıkıntı yaşayan vatandaşlara sahip çıkılması gerektiğini ve bu konulara parti olarak azami dikkat göstermek zorunda olduklarını söyleyen Abacı, "Türbanın hangi ekonomiye zararı var. Kime ne zararı var?. Demokrasi var ise demokrasi oy felsefesine dayanıyorsa, bu dindar zümrenin oylarına ihtiyacımız var. Bu dindar zümre bizim ideolojimize çok yaklaşacak bir konumda. Bunu dikkate aldığımız zaman bu konuyu da çözümlemiş oluruz" dedi. Abacı'nın bu çağrısı partililerce uzun süre alkışlandı.

Öte yandan, seçim esnasında Divan Başkanlığı yapan CHP MKYK Üyesi Muş Milletvekili Şerif Ertuğrul ile bazı delegeler arasında kongrede konuşma yapıp yapmama konularında tartışma yaşandı. Ertuğrul, bir süre salondan ayrıldığı sırada kürsüye gelen CHP eski Milletvekili adayı ve eski YDK üyesi Av. Aydın Erdoğan'ın parti yönetimine yönelik eleştiri yaptığını gördü ve Erdoğan'a delege olup olmadığını sordu. Erdoğan, bunun üzerine delege olmadığını belirtti. Ertuğrul'un, Erdoğan'a konuşma yapamayacağını söylemesi salonda sözlü sataşmalara neden oldu. Bu sırada Erdoğan'ın eski YDK üyesi olduğunun belirtilmesi üzerine Divan Başkanı Ertuğrul, bu durumda Edoğan'ın konuşma yapabileceğini belirtti.

Kongrede konuşan CHP Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu da, "Biz bir takım şeylerin hale farkında değiliz. Önümüzdeki 5 yıl sonra çocuklarımız ekmek bulamak için çalmadıkları kapı kalmayacak. Ülkemizde 40 milyar dolar cari açık bulunuyor. İnsanlarımız 15 katrilyon lira kredi borcuyla yaşamlarını sürdürmek istiyor. Bugün kredi kartı faizleri yüzde 110'lar düzeyinde. İnsanlarımız karınlarını doyurmaya çalışıyor. Acık söylüyorum, 5 yıl sonra gençlerimiz bugünkünden daha kötü olarak hiç iş bulamayacaklar. Ülkemizde tarım iflas ettirildi.

Siyasi iktidarın hangi kurumlara kimleri yerleştirdiğini görüyoruz. Bugünkü zihniyet , köktendinciler, yarın cumhurbaşkanlığı seçiminde aynı zihniyette birini seçerse, biz belki bu salonlarda da olmayız. Sizin başınızı eğmediğimize inanıyoruz. Kimseyi dışlama lüksümüz yok. Böyle bir şey yapmayın. Ben CHP Merkez İlçe Kongresi'ne katılmadım. Katılmamanın nedeni delege belirlemeleridir" açıklamasında bulundu.

CHP Malatya Milletvekili Muharrem Kılıç ise, "Bugün Malatya'da yatırımlar olmazken. Önemli gelir kaynağımız olan kayısıya da gerekli önem verilmemekte. Bugün kayısımız işçi ücretleriyle diğer girdi masraflarını karşılayamayacak durumda. Kayısıyı ağacın dibine gübre olarak koysa daha karlı duruma geçecek haldeler. Bugün AK Parti bitiyor, lambaları sönmek üzere. Lambalar karardı. Peki ne yapmalıyız. Sağ partiler seçim dönemlerinde hep sosyal demokrat söylemleri dile getirirken, iktidarlarında sosyal demokrat politikaları uygulamazlar" ifadelerini kullandı.

CHP İl Kongresi'nde mevcut başkan Av. Niyazi Gökçe ile Av. Yusuf Sürücü'nün aday oldukları bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber