Gürüz'süz toplanan Yükseköğretim Genel Kurulu'ndan sonra üniversite öğretim üyeleri de Yükseköğretim Yasa Taslağı'nın ?uzlaşma' ile hazırlanmasını istedi.

Haber Giriş : 28 Eylül 2003 07:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gürüz'süz toplanan Yükseköğretim Genel Kurulu'ndan sonra üniversite öğretim üyeleri de Yükseköğretim Yasa Taslağı'nın ?uzlaşma' ile hazırlanmasını istedi.

Prof. Dr. Kemal Gürüz'süz toplanan Yükseköğretim Genel Kurulu'ndan sonra üniversite öğretim üyeleri de Yükseköğretim Yasa Taslağı'nın ?uzlaşma' ile hazırlanmasını istedi.Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in daveti üzerine Başkent Öğretmenevi'nde bir araya gelen 10 üniversite öğretim üyesi derneği, Milli Eğitim Bakanlığı ile ?ilkeler' üzerinde anlaşmaya vardı. Taslağın maddeleri ve ?detay konular' hakkında ise derneklerin ortak bir çalışma yaparak bakanlığa iletmesine karar verildi.

Dernek temsilcileri, Bakan Çelik'in başkanlığında yaklaşık 3 saat süren toplantıda taslakla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını ve toplantının olumlu geçtiğini dile getirdi.

Toplantı sonrasında bir açıklama yapan Bakan Çelik de, alınan ortak kararları açıkladı. Bütün derneklerin YÖK Yasası'nın mutlaka değiştirilmesi gerektiği konusunda görüş birliğine vardığının altını çizen Çelik, değişiklik için zamanın geçtiği görüşünde olduklarını söyledi. ?Demokratik katılım, akademik liyakat, öğretim üyelerinin objektif kriterlere göre istihdamı, akademik özgürlük ve üniversite özerkliği' konularında hemfikir olduklarını vurgulayan Çelik, üniversitelerin siyasi müdahale altına alınmaması gerektiği konusunda da görüş birliğine vardıklarını belirtti. Çelik, ?Hükümet olarak başından beri üniversitelere siyasi müdahalede bulunmak gibi bir niyetimiz olmadı, olmayacak. Ancak kamunun kaynaklarını kullanan üniversitelerin de denetlenmeleri ve bu kapsamda hesap sorulmasından daha doğal bir şey olmaz. Milletin kaynaklarını kullananların hesap vermemesi düşünülemez.? dedi. Üniversitelerdeki akademik ve idari birimlere seçimle gelinmesinde de mutabık kaldıklarını anlatan Çelik, derneklerin detaylarla ilgili belirleyecekleri ortak kararları en kısa zamanda kendilerine ulaştıracaklarını ve bu teklifleri taslakta değerlendireceklerini belirtti.

?Tansiyonun yükseltilmesinde bazı insanların özel gayreti olmuştur.? diye konuşan Çelik, üniversitelerin ?dış müdahalelere maruz kalmaması durumunda' sorunların daha kolay çözüleceğini kaydetti. Çelik, dış müdahalede bulunanların kim olduğunun sorulması üzerine ise ?Arif olan anlar.' dedi. ?Akademisyenliğe yakışmayan ifadeler kullanılmış olsa bile Türkiye'nin menfaatleri adına uzlaşma arayışlarını sürdüreceklerini' kaydeden Çelik, önceki gün YÖK Genel Kurulu'nun yaptığı açıklamanın da uzlaşmaya olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber