İznik Çini Fırınları kazısı başladı

Yaklaşık 20 yılı aşkın süredir arkeolojik araştırma çalışmaları süren İznik Çini Fırınları kazısı bu yıl da devam ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2012 09:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İznik Çini Fırınları arkeolojik kazısı bu yıl da devam ediyor. 20 kişilik ekip ile başlayan akademik kazının başkanlığını Yrd. Doç. Dr. V.Belgin Demirsar Arlı yapıyor. İstanbul Üniversitesi'nden çeşitli uzman ve öğrencilerin oluşturduğu kadro yaklaşık bir ay boyunca arkeolojik alanda çalışma yürütecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi adına Bakanlar Kurulu kararıyla yürütülen çalışmalarda çini ve seramik üretim teknolojilerini aydınlatmaya yönelik veri sağlama araştırmalarının Eylül ayı başına kadar sürmesi planlanıyor.

Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Arlı, "Çalışmalar, II. Murat Hamamı'nın doğusunda yer alan BHD kodlu kamulaştırılmış alanda, 14. ve 17. yüzyıllar arasında faaliyet gösterdiği tespit edilen çini fırınları ve atölyelerin bulunduğu şantiyede devam ediyor. Yeni açmalar yanında, zorlu geçen kış şartlarının ardından alanda oluşan bozulmaların giderilmesi için çeşitli çalışmalar yapılacak. Korumaya yönelik önlemler alındı. Bu saha çalışmaları dışında, yıllardır planlanan fakat müzenin imkânlarının yetersizliğinden dolayı gerçekleştirilemeyen depo çalışmalarına ağırlık vermeye çalışıyoruz. İstanbul Üniversitesi'nin en uzun soluklu kazılarından biri olan İznik Kazıları, Kaymakamlık ve belediyenin desteği yanında İznik halkının anlayış ve ilgisiyle sürdürülüyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber