Son düzenlemelere göre birinci, ikinci ve üçüncü basamak özel ve resmi sağlık kurumlarındaki sevk zinciri nasıldır?

Haber Giriş : 28 Eylül 2003 19:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son düzenlemelere göre birinci, ikinci ve üçüncü basamak özel ve resmi sağlık kurumlarındaki sevk zinciri nasıldır?

Tebliğin'in 4/a maddesi ve Usul ve Esasların B/1 maddesi hükümlerine göre hastalar, kurumlarından alacakları hasta muayene istek belgesi (sevk evrakı) ile birinci basamak resmi ve özel sağlık kurumlarına başvurabilirler.

Hastaya ait resmi sevk belgesi, resmi veya özel sağlık kuruluşu isimi yazılmadan doldurulur. Hasta, sevk belgesi ile birinci basamak resmi veya özel sağlık kuruluşuna doğrudan müracaat eder.

Ancak yukarıda belirtmiş olduğumuz sevk zincirindeki düzenlemeler 9.9.2003 tarihli Maliye Bakanlığı Genelgesi ile değiştirilmiştir. Buna göre; Kamu personeli, sadece kendilerinin rahatsızlanması halinde, varsa öncelikle kurum tabipliklerine müracaat edecekler, herhangi bir resmi sağlık kurumunda çalışanların tedavileri ise öncelikle çalışmakta oldukları sağlık kurumunda sağlanacaktır.

İkinci basamak özel sağlık kurumlarında tedavinin yapılabilmesi için hasta sevkinin gerek kamu gerekse özele ait birinci basamak sağlık kuruluşlarınca yapılmış olması şarttır. Sevk yapılmaksızın ikinci basamak sağlık kurumlarınca yapılan tedavi giderleri birinci basamak birim fiyatları esas alınarak ilgili sağlık kurumuna ödenir. Diğer bir deyişle %30 indirim yapılır. Bu indirim faturalarda açıkça gösterilir. Sevk usulüne uyulmaması nedeniyle aradaki fark ücret, hasta tarafından ödenecektir. (05.06.2003 tarihli Maliye Bakanlığı genelgesi madde 2)

Birinci basamak sağlık kuruluşlarından alınacak sevk evrakı ile belediye sınırları ve mücavir alan içerisinde ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumlarına başvurulabilir. Üçüncü basamak sağlık kurumları bütün illerde birinci veya ikinci basamak resmi - özel sağlık kurum ve kuruluşlarından sevkle hasta kabul edebilirler. (15.8.2003 tarihli Sağlık Bakanlığı Genelgesi madde 5)


Polikliniğe sevk Nasıl yapılır?
-Kamu personelininsadece kendisinin hastalanması halinde öncelikle kurum tabipliklerine başvurulacaktır. Herhangi bir resmi sağlık kurumunda çalışanlar ise önce çalışmakta oldukları sağlık kurumlarına başvuracaklardır. Burada tedavi sağlanamaması halinde birinci basamak veya ikinci basamak resmi veya özel polikilinik veya hastaneye sevk alınabilkecektir.

-Sevklerde sadece ilgili dal yazılacaktır.

- Hastanın ailesinde ise sevk zinciri farklıdır. Bu halde devlet memuru ve bakmakla yükümlü olduğu kişi muayene isteğini beyan ederek kurum amirinden direkt olarak polikiliniğe sevk alabilecektir.


Hastaneye Sevk Nasıl Yapılır?
-Bu haktan yararlanmak isteyen devlet memuru ve bakmakla yükümlü olduğu kişi muayene isteğini beyan ederek kurum amirinden sevk alacak.

-Hasta öncelikle 1. basamak sağlık kuruluşuna(sağlık ocağı,kurum hekimliği,özel poliklinik vb) başvuracak.

-Hastanın tedavisi bu kurumda yapılamıyorsa hekim tarafından hastane adı belirtilmeden gerekli yere sevk yazılacak(örn kadın doğum polikliniğine sevki gereklidir,göz kliniğine sevki gereklidir gibi)

Hasta bu sevk kağıdı ile rahatlıkla Hastaneye giderek sevk edildiği bölümde gerekli tüm tetkik ve tedavisi için çağın gereği en iyi teknik ve tıbbi olanakların sunumu ve rahatlığı ile yararlanacaktır.

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber