Çelik, YÖK Yasası'nı çıkardıktan sonra birer mesleksizlik yüksek okulu haline gelen meslek yüksek okullarını da ele alacaklarını söyledi.

Haber Giriş : 28 Eylül 2003 20:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çelik, YÖK Yasası'nı çıkardıktan sonra birer mesleksizlik yüksek okulu haline gelen meslek yüksek okullarını da ele alacaklarını söyledi.

Gümüşhane'nin Kelkit İlçesi'nde yaptırılan Atatürk Üniversitesi Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu'nun açılış töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'deki 605 meslek yüksek okulundan 475'inin faal olduğunu belirterek, ''Ne var ki sanayimizin ihtiyaçları gözönünde bulundurularak açılmamış bu okullar. Okullar, ziyade siyasi mülahazalarla açılmış okullar vardır. Bunların durumu perişandır. Dünya Bankası kredileriyle kurulanlar önemli görevler üstleniyor. Okul olamayacak binalarda, doktora ve master yapmamış öğretim üyeleri ders veriyor'' dedi.

YÖK Yasası'nı çıkardıktan sonra bu konuya el atacaklarını belirten Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ''Bu okullar meslek yüksekokulu değil, adeta mesleksizlik yüksek okulu olmuştur. Öğrencilerimiz de artık buraları tercih etmiyor. YÖK Yasası'yla yapmaya çalıştığımız, üniversitelerimizin daha iyi konuma gelmesidir. Türkiye, her bakımdan 1. Lig'de olmayı hak ediyor. Üniversiteleri de 1. Lig'de olmalıdır. Üniversiteler bu işin başını çekmelidir. İstanbul'da Cerrahpaşa ve Çapa Tıp Fakülteleri'nde 661 profesör bulunmasına rağmen, Niğde Üniversitesi'nde 21, Tokat 'ta 22, Kars'ta 9, Dumlupınar'da 19 profesör vardır. Bu taksimi kurt yapmaz kuzulara şah olsa. Bakınız, Atatürk Üniversitesi, 1957'de kuruldu. Adnan Menderes kurdu. Doğu'da bir güneş gibi doğdu. Öğretim üyesi yetiştirir. Geri kalmış üniversitelerde öğretim üyelerinin cebren kalmaları sağlanamaz, ama cezbederek olabilir. Buna kararlıyız'' ifadelerini kullandı.

35 bin yeni kadro ihdas edildiğine de dikkat çeken Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, şunları söyledi:

''Bu kadrolardan 20 bini Milli Eğitim Bakanlığı'na verildi. Bir kısmı İçişleri Bakanlığı'na, 3 bin 200 kadro da üniversitelere tahsis edildi. Ancak, YÖK'ün bunu ben dağıtırım dayatmasıyla karşılaşıldı. Nitekim, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin beyle bir araya gelerek, öğrenci ve öğretim üyesi sayısına göre, bazı objektif kriterlere göre üniversitelere bu kadro tahsisi yapıldı. Göç yolda düzelir mantığı doğru bir mantık değildir. Öğretim üyesi yoksa, teknik donamını yoksa , tabela ile yüksek okul olunmaz. Bu okulun arkasında Aydın Doğan Vakfı'nın olması beni rahatlatıyor. Öğretim üyesi açısından Atatürk Üniversitesi de takviye yapacaktır.''

Habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber