Yeni YÖK Taslağında, Rektörlük ve Dekanlıklara yapılacak atamalarda, üniversitelerde çalışan Profesörleri bilimsel araştırmaya teşvik edecek öneriler

Haber Giriş : 29 Eylül 2003 00:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni YÖK Taslağında, Rektörlük ve Dekanlıklara yapılacak atamalarda, üniversitelerdeçalışan Profesörleri bilimsel araştırmaya teşvik edecek öneriler

ÜLKEMİZİN BİLİMSEL ALANDA GELİŞMESİ İÇİN YÖK KANUNUNDA OLMASI GEREKENLER :

-Üniversitelerimizde profesörleri bilimsel araştırmaya teşvik edecek bir uygulama yoktur. Yükseköğretim Kanunu düzenlenirken Rektörlük ve Dekanlık atamalarında aşağıdaki düzenlemeler yapılırsa;

a)Şu anda % 90 ı atıl şekilde bulunan 10 bin civarındaki profesörler arasından araştırma potansiyeli olanlar bilimsel çalışma üretmeye başlayacaklar. Bu da beraberinde mevcut bilim düzeyimizin kat kat artmasına neden olacaktır.
b)Üniversitelerde öğretim üyeleri siyaset yerine bilimle uğraşacaktır.

DEKANLIK SEÇİMLERİNDE UYGULANACAK KRİTERLER:
SCI de yayınlanan orijinal makalelerinin en az 3 inde 1. İsim olmak şartıyle;
1-SCI veya SSCI de yer alan orijinal makalelerden 5 impact factörü (İF) kazanmış olmak (İF; her derginin ilgili yılının İF ünün makaledeki yazar sayısına bölünmesiyle hesaplanmalı).

2-SCI deki orijinal makalelerine yapılan atıfların impact factörlerinin toplamının da 5 olması (Yine atıf yapan derginin İF ünün yazar sayısına bölünmesiyle bulunacak İmpact faktörü).

Bu kriterleri sağlayan profesörlerin listesi yılda veya 6 ayda bir ilan edilir. Boş bulunan dekanlıklar da ilan edilir. Boş dekanlık ilanlarına dekan olabilecek kriterleri taşıyan profesörler tarafından yapılacak başvurular arasından rektörlerin seçeceği (gerekirse öğretim üyelerinin seçeceği) 5 kişilik listeden YÖK veya eşdeğeri üst kurul tarafından atama yapılır. Bir profesör dekanlık yaparken boş bulunan dekanlıklara başvuramamalı ve bir fakültede bir dekan en çok 2 kez ard arda atanabilmelidir.

REKTÖRLÜK SEÇİMLERİNDE UYGULANACAK KRİTERLER:
Dekan olabileceklerin listesindeki bilimsel kriterler daha yüksek tutularak rektör olabileceklerin listesi ilan edilir. Bu amaçla; En az 6' sında 1. isim olmak şartıyla
1- Dekanlık kriterlerinin 1. Maddesinde anlatıldığı şekilde orijinal makalelerden en az 10 İF kazanmış olmak

2- Yine yukarıda 2. Maddede anlatıldığı şekilde atıflardan en az 10 İmpact faktörü(İF) kazanmak. Böylece boş bulunan rektörlüklere rektör olabileceklerin listesinden yapılacak olan başvurular arasından belirlenecek bir üst kurul tarafından (veya bunlar arasından öğretim üyelerince) 5 aday seçilerek Cumhurbaşkanına gönderilmelidir.

Başvurunun 5' ten az olması durumunda üst kurul uygun gördüğü bir adayı 5 kişilik listeye ekleyebilir.

Not : Ülkemizde liyakata göre bilimde yükselme olmadığı sürece üniversiteler siyasetle uğraşmaya devam ederler. Bugün doçent olmak için uluslar arası bilim indeksine(SCI yada SCSI) giren dergilerde üç tane makale gerekmektedir ve bunun böyle olması doğrudur. Ancak bugün rektör yada dekan olmak için buna benzer bir bilimsel yeterlilik istenmemektedir.

Yrd.Doç.Kazım YAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber