Enfeksiyonlar Yönetmelikle durdurulabilecek mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Ağustos 2005 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastane enfeksiyonlarından ard arda bebek ölümleri gelince bakanlık enfeksiyon yönetmeliği yayınladı

Murat Kahraman'ın haberi

Edirne, Manisa ve Kayseri'de hastane enfeksiyonundan yaşanan bebek ölümlerinden sonra Sağlık Bakanlığı 11 Ağustos 2005 tarih ve 25903 Sayılı Resmi Gazete'de "Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği" yayınladı. Hastane enfeksiyonları hastanelerin tarihi kadar eski olmasına rağmen Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği'nin şimdiye kadar neden hazırlanmadığı ise soru işareti olarak kaldı.

Ard arda yaşanan bebek ölümleri Sağlık Bakanlığını bu konuda çalışma yapmaya zorladı. Bakanlık bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanan ""Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği" ile hastane enfeksiyonlarını kontrol altına almayı hedefliyor. Yeni Yönetmeliğe göre Hastanelerde Enfeksiyon Kontrol Hekimi, Hemşiresi ve Enfeksiyon Kontrol Ekibi olacak.

Enfeksiyon kontrol komitesi enfeksiyon kontrolünde en üst karar organı olarak çalışacak ve düzenli olarak yılda en az üç defa toplanacak. Komite ayrıca bilimsel esaslar çerçevesinde, yataklı tedavi kurumunun özelliklerine ve şartlarına uygun bir enfeksiyon kontrol programı belirleyerek uygulamak, yönetime ve ilgili bölümlere bu konuda öneriler sunmaktan da sorumlu olacak.

Enfeksiyon kontrol komitesinin fiziki mekan, bilgisayar, teknik donanım, sarf malzemesi ve personel gibi ihtiyaçları, kurumun imkanları ölçüsünde yönetim tarafından karşılanacak. Bir çok hastanede radyasyon riski bulunan radyoloji bölümlerinin fiziki olarak uygun olmayan yerlerde ve yeterlilikte olduğu göz önüne alındığında Enfeksiyon kontrol komitesinin ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağı sorusu da cevabını bulmuş oluyor. Bakanlığın personel yönünden yetersizliği değerlendirildiğinde ise görevlendirmelerin nasıl yapılabileceği sorusu akla geliyor. Yeni Yönetmeliğin hastane enfeksiyonlarını kontrol altına almaya yetip yetmeyeceği sorusunun cevabı şu an için olumsuz gibi görünse de bu konuda çalışma başlatılmış olması da bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber