Eğitimci Yazar Özer: Şiddet, çizgi filmlerle masumlaştırılıp servis ediliyor

Yozgat Rehberlik ve Araştırma Merkezi Psikolojik Danışmanı, Eğitimci Yazar Nevzat Özer, çizgi filmlerin masumiyetinin hızla yok olduğunu, şiddetin çizgi filmlerle masumlaştırılıp servis edildiğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2012 19:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eğitimci Yazar Özer, şiddet ve saldırganlığın her geçen gün daha da arttığını, daha fazla şiddet içeren filmlerin ve bilgisayar oyunlarının daha fazla prim yaptığını kaydetti. Özer, şiddet içerikli filmlerin, en fazla çocukları ve gençleri etkilediğini belirterek, "Sürekli değişen, gelişen, ilerleyen teknoloji ve zaman içinde tüm film sektöründe olduğu gibi çizgi filmlerde de birçok değişiklik oldu. Nasıl mı? Daha çok cinselitenin ve saldırganlığın önplanda olduğu çizgi filmler ve bilgisayar oyunları reytingler kırmaya başladı. Yani daha çok albenisi olan ve çocuklarca çok seyredilen filmler haline geldi. Yetişkinleri bir kenara bırakırsak çizgi filmlerle haşir neşir olan daha çok çocuklarımızdır. Özellikle 3-12 yaş arası çocuklar için yemek içmek gibi zevkli bir eğlencedir çizgi film seyretmek. Çizgi filmleri yakından takip ediyorum. Yirmi beşe yakın çizgi filmi ve bilgisayar oyununu tahlil ettim. Yaklaşık altı aydır bunun üzerine araştırma yaptım ve yapmaya da devam ediyorum. Ve maalesef çizgi filmlerde iki ana temanın hep önplanda olduğunu gördüm." dedi.

"SALDIRGANLIK VE ŞİDDET MASUM GİBİ GÖSTERİLİYOR"

Saldırganlık örneklerinin çoğaldığı bir toplumda, yeni kuşaklarda saldırgan davranışların görülme sıklığının artmasıyla bu tür olayların doğal gösterilmeye çalışıldığını söyleyen Özer, "Günümüzde özellikle televizyon izleyen kişilere, bildikleri saldırgan davranışları anımsatmakta, yenilerini fark ettirmekte ve bunların kullanılabileceği yerler konusunda bilgi vermektedir. Çünkü televizyon, şiddet ve cinselliği, yani görünmez olanı seyredilir hale getirmiştir. Bu tür programlar, onları izleyen çocukları psikolojik sorunlara itiyor, içine kapanık, kavgacı, istismar ve şiddet eylemlerine yatkın duruma getiriyor. Çocuklardaki cinsel ve saldırgan davranış dürtülerinin küçük yaşta aşırı uyarılması, olumsuz bir koşullandırma yaratıp cinsel sapıklıklara ve sadist duyguların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Eğer televizyondan bir şeyler öğreniliyorsa ki bunda kuşku yoktur. Saldırgan davranışlar da öğrenilebilir. Bu öğrenme, TV'de gözlenen saldırgan kahramanın gösterdiği saldırgan davranışın taklidi ya da böyle davranışların ilişkili olduğu başka saldırgan davranışları çağrıştırıp etkinleştirmesi biçiminde olabilir." diye konuştu.

Eğitimin önemine de değinen Özer, sözlerini şöyle tamamladı: "Eğitimin en önemli sacayağı aile, okul ve öğretmendir. Bu üç kuruma her zaman çok iş düştüğü unutulmamalıdır. TV programlarında, filmlerde ve bilgisayar oyunlarındaki çizgi filmlere dikkat edilmeli ve seçici davranılmalıdır. Gerçeğin ve hayalin ne olduğu çocuklara, yaşlarına uygun olarak anlatmalı, çocuklarımız üzerindeki otokontrolü iyi kurmalıyız. Onlara saatlerce izledikleri bir çizgi filmin veremeyeceği haz olan sevgi mucizesini ancak bizlerin verebileceği unutulmamalıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber