Sivil toplum örgütleri İnönü Üniversitesi rektörünü istifaya çağırdı

Haber Giriş : 12 Ağustos 2005 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnönü Üniversitesi'nde Sayıştay denetçilerince ortaya çıkarılan 44 ayrı yolsuzluk Malatya'da büyük yankı uyandırdı. Zaman'ın dünkü manşetinde yer alan ?İnönü Üniversitesi'ni inceleyen Sayıştay, 44 yolsuzluk tespit etti' başlıklı haberden sonra sivil toplum örgütleri Rektör Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'na ?Ya açıkla, ya da istifa et' çağrısı yaptı.

Bu arada Sayıştay raporua Rektör Hilmioğlu'nun torpil yaptığını da ortaya çıkardı. Rapora göre; İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde 4 araştırma görevlisi haksız olarak yardımcı doçentliğe yükseltilmiş. Malatya Esnaf ve Sanatkar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ali Evren, Sayıştay tarafından tespit edilen yolsuzluk ve usulsüzlüklerin İnönü Üniversitesi ve Malatya için üzüntü verici olduğunu söylüyor. Evren, Rektör'ün her fırsatta ?Alnım ak, veremeyeceğim hesabım yok.' dediğini hatırlatarak, rektörden yolsuzluklarla ilgili açıklama yapmasını ve sorumluları kamuoyuna açıklamasını istiyor.

AK Parti İl Başkanı İhsan Koca ise, üniversitede yaşanan yolsuzlukların skandal olduğuna dikkat çekiyor. Koca, ?Yolsuzluk iddiaları konusunda üniversitenin başındaki adamın vereceği cevapları bekliyoruz. Cevap vermeyecekse bizce bu iddiaları kabullenmiş demektir.? diye konuşuyor. Malatya Aktif İşadamları Derneği Başkanı Kubilay Karaaslan, üniversitede Sayıştay denetçilerinin tespit ettiği özellikle ihaleye fesat karıştırma konularının son derece vahim olduğuna işaret ediyor. On binlerce öğrencinin emanet edildiği bir eğitim kurumunun isminin bu tür yolsuzluk, usulsüzlüklerle anılmasının utanç verici olduğunu dile getiren Karaaslan, ortaya çıkan yolsuzlukla ilgili YÖK'ün gerekeni yapacağına inanmak istediklerini belirtiyor. İnönü Üniversitesi'ndeki yolsuzluklar TBMM gündemine gelmişti. Meclis tatile girmeden önce AK Parti Malatya Milletvekili A. Münir Erkal, İnönü Üniversitesi hakkında araştırma komisyonu kurulması için 37 milletvekilinin imzası ile önerge vermiş, önerge TBMM Genel Kurulu'nda okunarak resmî gündemdeki yerini almıştı. Erkal, son 3-4 yıldır yaşanan olumsuz gelişmeler yüzünden 160'tan fazla akademik personelin uygulamalar sebebiyle üniversiteden ayrılmak zorunda kaldığına dikkat çekmişti.

Hilmioğlu: Sayıştay'ın denetimi rutin

Zaman'ın sorularını cevaplamaktan kaçan Rektör Fatih Hilmioğlu, Malatya'da yayınlanan TV Malatya'ya denetlemeyi yorumladı. Hilmioğlu, Sayıştay denetimlerini ?rutin' olarak değerlendirdi. Hilmioğlu, ?Sayıştay tüm kamu kurum ve kuruluşlarını her yıl denetler. Bu çok normal ve alışılmış bir durum. Bu uzmanların soru sorması kadar olağan bir şey yok. ?Açıklama yapın' demek usulsüzlük yaptınız demek değildir. Biz bunu her yıl yaşarız, çok normaldir. Bu arada bir Sayıştay uzmanının denetlediği hadisede yaptığı yorum ile bir başka uzmanın denetleme sonucu aynı çıkmayabilir.? dedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber