Jeoloji Mühendislerinden Kocaoğlu'na deprem mektubu

İzmir Jeoloji Mühendisleri Odası, İzmir Depremselliği konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2012 15:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sunumun ardından konuşan Oda Başkanı Alim Murathan, İzmir'de Çeşme, Buca, Bergama, Dikili, Foça, Seferihisar, Narlıdere, Bornova gibi birçok ilçe belediyelerinde jeoloji mühendisi bulunmadığını ve bu sebeple denetim eksikliği yaşandığını söyledi.

Murathan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na yazdıkları mektubu okudu. İzmir'de 13 tane diri fay hattı olduğunu bildiren Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, bu fayların üzerinde çok katlı binalar olduğunu söyledi. Murathan, bu fay hatları üzerinde 7,1 şiddeti ve üzerinde bir deprem beklendiğini ifade ederek; "Bu fay üretiminin üzerindeki binalar güvenilir olamaz. Jeoloji mühendisleri bu işin dışında bırakılmıştır. Büyükşehir ve ilçe belediyelerinde çok etkin denetim yapılmamaktadır. 7 büyüklüğünde deprem üretecek uzunlukta diri fay bulunmaktadır. Bu fayların tam olarak nereden geçtiği bilgisi üzerinde çalışılmamıştır. İzmir ve çevresinde diri fayların geçmişte hangi depremlere neden olduğu çalışmaları yapılmalıdır. Manisa fayı batı segmentinin 460 yılda bir büyük deprem ürettiği ortaya çıktı. 13 büyük fay hattı ile ilgili çalışmalar aynı şekilde İzmir'de yapılmalıdır. 4 milyon insanın hayatı tehlikeye atılamaz. İlçe belediye başkanlarına ve büyükşehir belediyesine mektup yazdık"

Zemin ve etütlerinin kamu adına denetiminin yapılmasını aktaran Murathan, mektupta Kocaoğlu'na hitaben şu sözlere yer verdi; "Bildiğiniz üzere yaşadığımız kent, dünyada deprem riski en yüksek kentler arasında yer almaktadır. Bu faylar tarih boyunca deprem üretmiştir. Zemin etüdü, sondaj çalışmaları jeoloji mühendislerince yapılmaktadır. Odamızca bu etütlere yönelik yapılan mesleki denetimlerde Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde çalışmaların yapılıp yapılmadığı kontrol edilip edilmediği tespit edilmektedir. İzmir'de gerçekleşme ihtimali yüksek bir depremde can ve mal güvenliği açısından başta şahsınız olmak üzere sosyal hukuki zan altında kalınacaktır. Bu nedenle bir genelge çıkarılarak, büyükşehir ve ilçe belediyelerinde görevli jeoloji mühendisleri tarafından sondajların, sondaj numunelerinin ve yerinde yapılan zemin deneylerinin denetiminin, birçok büyükşehir belediyesinde olduğu gibi yapılarak imzalı tutanaklara bağlanması hususunda gereğinin yapılmasını istiyoruz." - İZMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber