Ölen PKK'lının yakının gözyaşları içinde çözüm istedi

Hakkari'nin Dağlıca bölgesinde 8 askerin şehit olduğu çatışmada ölen PKK'lılardan 2'sinin cenazesi, kimliklerinin belirlenmesi üzerine aileleri tarafından defnedildikleri kimsesizler mezarlığından alınarak memleketlerine götürüldü

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2012 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

20 yıl önce PKK'ya katılarak dağda ölen kardeşinin kemiklerini bile görmediğini belirten Sema Kızıl, "Artık ne askerin ne PKK'lının anası ağlamasın, çözüm gelsin" dedi.

Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Dağlıca bölgesindeki Yeşiltaş Karakolu'na bölücü terör örgütü PKK mensuplarınca 19 Haziran'da yapılan saldırıda 8 askerin şehit olduğu, 16 askerin de yaralandığı çatışmada öldürülen 20 PKK'lıdan 4'ü, otopsi yapılmak üzere Adana Adli Tıp Kurumu'na kaldırılmıştı. Teröristlerden 2'si ailesi tarafından teşhis edilirken, 2 terörist teşhis edilemedi. Bir süre Asri Mezarlık morgunda bekletilen PKK'lıların cenazeleri, ailelerinden DNA örnekleri alınarak Kabasakal'da kimsesizler mezarlığına defnedildi. Olaydan yaklaşık 50 gün sonra 2 PKK'lının 2009'da örgüte katılan Çekdar Amed kod adlı Rıfat Kızıl (25) ile Adil Çavşin kod isimli Ubeydullah Arık olduğu belirlendi. Kimliklerinin belirlenmesiyle birlikte aileler savcılığa başvurarak, cenazelerini almak istediklerini belirtti. Bunun üzerine kimsesizler mezarlığında PKK'lıların mezarları açılarak, bugün sabah cenazeler ailelerine teslim edildi. Cenazeyi almaya BDP İl Başkanı Uğur Bayrak, BDP Seyhan İlçe Başkanı Murat Turga, İHD görevlileri katıldı. Cenaze alınırken PKK'lıların yakınları gözyaşlarına boğuldu.

"BENİM KARDEŞİM DAĞA ÇIKTI ÖLDÜ, KEMİKLERİNİ BİLE GÖREMEDİM"

Ölen PKK'lılardan Rıfat Kızıl'ın amcasının eşi Sema Kızıl, 50 gündür kimlik belirleme için çalışıldığını, ölen çocuğun annesinin ve babasının perişan olduğunu belirterek, "Ben asker ya da PKK'lının ölmesini hiç istemiyorum, kimsenin ölmesini istemiyorum. Hiçbir ana ağlamasın, yeter artık yeter nereye kadar. Benim kardeşim de, yeğenim de bu yolda gitti. Benin kardeşim 20 yıl önce öldü, onun kemiğini bile görmedim. Dağda olduğunu biliyordum. Ben 20 yıldır her gün ağlıyorum, çocuklarım anne niye ağlıyorsun yeter artık yeter diyor" diyerek gözyaşı döktü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sorunu çözme sözü verdiğini hatırlatan Kızıl, "Ama 10 yıl geçti çözülmedi. Bu sorunun çözülmesini istiyorum. Kim istemez ki bu sorunun çözülmesini. Anneler ağlamasın, kardeşler ağlamasın, bu sorun çözülsün. 50 günden beri ölen yeğenimin annesi ve babası mahvoldu. Kimse bunlar insandır diyor mu? Onların ciğeri yanıyor. Analar bunun nasıl bir şey olduğunu biliyor. Anneler vatan sağolsun diyor, benim ciğerim yanmış vatan niye sağolsun. Ben kardeşimin 20 yıldır kemiğini bile görmedim, ne kadar zor bir şey. Kimse bunu biliyor mu?" diye konuştu.

"BİZ KAN DÖKÜLSÜN İSTEMİYORUZ"

Kızıl'ın babası Aziz Kızıl ise, şimdiye kadar barış istediklerini, Kürt halkı olarak bu çocukların ailesi, anne ve babası olarak hep barış dediklerini ancak sürekli savaş olduğunu söyleyerek, "Biz savaş istemiyoruz. Biz kan dökülsün istemiyoruz. Yeter artık" dedi.

PKK'lı Kızıl ve Arık'ın cenazesi, çıkartıldıktan sonra Mezopotamya cenaze aracıyla memleketlerine götürülmek üzere yola çıkartıldı. Kızıl'ın Diyarbakır merkezde Yeniköy Mezarlığı'nda toprağa verileceği, Arık'ın ise memleketi Van'da toprağa verileceği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber