'Tedavi edilmeyen varis, kalbi etkileyebilir'

Memorial Hizmet Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Kamil Göl, varis nedeniyle toplardamar yatağı içinde oluşan pıhtıların koparak akciğerlerde damar tıkanıklıklarına neden olabildiğini belirterek, ''Bu, tıkanan damarın büyüklüğüne göre kalp yetmezliğine ve ölüme yol açabilir'' dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2012 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof. Dr. Göl, yaptığı yazılı açıklamada, varisin, ayakta çalışılan mesleklere sahip insanların ve doğum sonrasında kadınların bacaklarında sıklıkla ortaya çıkan toplardamar hastalığı olduğunu belirtti.

Göl, özellikle fazla kilolularda ve ilerleyen yaşlarda varis görülme sıklığının arttığını kaydetti. Göl, varisin kozmetik kaygıların yanı sıra bacak ve ayaklarda, özellikle gün sonunda ortaya çıkan şişlik ve sızı şeklindeki ağrılara neden olarak kişilerin yaşam kalitesini de etkilediğini vurguladı.

Prof.Dr. Göl, varisin tipine göre farklı tedavi yöntemlerinin uygulanmasının önemli olduğuna işaret ederek, tedavi edilmeyen varisin ciltte yaralara neden olabileceğini ifade etti.

Önemli klinik durumlardan olan kanın toplardamar içinde pıhtılaşması (filebotromboz) ve pıhtılaşmaların iltihaplanması (trombofilebit) halinde ciddi tedavinin gerekli olduğuna dikkati çeken Göl, şunları kaydetti:

''Toplardamar yatağı içinde oluşan pıhtılar zaman zaman koparak kan akımı ile kalbin sağ tarafına ve oradan da akciğerlere giderek, akciğerlerde damar tıkanıklıklarına neden olabilirler. 'Pulmoner emboli' olarak adlandırılan bu tablo, yan ağrısı, nefes almakta zorluk, balgamdan kan gelmesi gibi bulgularla ortaya çıkabilir. Bu, tıkanan damarın büyüklüğüne göre kalp yetmezliği ve ölüme yol açabilir. Her hastalıkta olduğu gibi hastalık ilerlemeden alınacak önlemler ve basit tedavi yöntemleriyle sorun ortadan kaldırabilir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber