İçişleri Bakanı, afet yönetiminde görevli 3 Genel Müdürlüğü tek çatı altında toplamak amacıyla yasa taslağı hazıladıklarını açıkladı.

Haber Giriş : 30 Eylül 2003 06:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı, afet yönetiminde görevli 3 Genel Müdürlüğü tek çatı altında toplamak amacıyla yasa taslağı hazıladıklarını açıkladı.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, afet yönetiminde görevli Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nü tek çatı altında toplamak amacıyla yasa taslağı hazıladıklarını açıkladı.

Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile İçişleri Bakanlığı'nın ortaklaşa düzenlediği Afet Yönetim Semineri dün başladı. Seminerin açılışında konuşan Bakan Aksu, doğal afetlerin yerini ve zamanını kestiremeyen teknolojinin afet zararlarını azaltma konusunda büyük gelişme kaydettiğini söyledi. Marmara Depremi sonrası alınan bazı önlemlerin uygulamada karşılaşılan bazı sorunları giderdiğini kaydeden Aksu, Türkiye'nin afet politika ve yönetim stratejilerinin belirlenmesi açısından çok başlı ve aşırı merkeziyetçi bir yapıya sahip olduğunu vurguladı. Çok başlılıktan kaynaklanan aksaklıkları gidermek için bir yasa taslağı hazırladıklarını açıklayan Aksu, ?Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü'nü birleştirerek tek kurum haline getirme çabası içerisindeyiz. Buna ilişkin kanun tasarısını önümüzdeki yasama döneminde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edeceğiz.? dedi. Yerel yönetimlerin afet yönetiminde gerekli kurumsal yapıya sahip olmamasından yakınan Aksu, vatandaşların da afetler konusunda yeterli bilgi ve bilince sahip olmadığını ifade etti. Aksu, bu konuda ulusal bir eğitim seferberliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Bu arada JICA, İçişleri Bakanlığı'yla imzaladığı işbirliği protokolü uyarınca mülki idare amirlerine yönelik Afet Yönetimi Eğitim Programı hazırladı. JICA, iki yıl sürecek programda toplam 240 vali, vali yardımcısı ve kaymakama afet yönetiminin inceliklerini öğretecek. Program kapsamında, 20 mülki idare amiri Japonya'ya giderek uygulanan sistemi yerinde görecek. Ankara'da başlayan ve 4 gün sürecek Afet Yönetim Semineri'ne 30 mülki idare amiri katılırken, 240 vali, vali yardımcısı ve kaymakam deprem eğitiminden geçirilecek.

JICA Türkiye Ofisi yerel temsilcisi Yasushi İnaba, birçok ülkeyle paylaştıkları deprem deneyimlerini Türkiye'yle de paylaşmak istediklerini söyledi. Türkiye ve Japonya'nın ciddi bir ekonomik durgunluk yaşadığına işaret eden İnaba, ?Ancak, ortak amaç olan daha iyi bir dünya, daha güvenli ve yaşanabilir bir çevre oluşturmak için sizlerle birlikte çalışmaktan onur duyuyoruz.? diye konuştu.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber