Konutta hedef mortgage

Haber Giriş : 14 Ağustos 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Banka kredi faizlerindeki cazip şartlar özellikle büyük şehirlerde konutlara ilgiyi arttırdı ancak yaşanan bu canlılığa karşın arz yönünden sektör henüz doyuma ulaşmadı. Uzmanlar sektörü ayağa kaldıracak en önemli projelerden biri olan ?kira öder gibi ev sahibi olmak? olarak açıklanan mortgage sisteminin başarısı için de daha uygun şartların oluşturulması gerektiğini belirtiyorlar. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Haluk Sur, gayrimenkul ve konut sektöründe, uluslararası standartlara ve AB mevzuatına uyum sağlanması, yabancı yatırımcıların artan ilgisi dikkate alınarak Türkiye'nin dünya pazarlarındaki payının artırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirtti. Politik ve ekonomik güven ile istikrar ortamının devam etmesi durumunda sektörün önünün son derece açık olduğunu belirten Haluk Sur, ?Uzun zaman sonra yakalanan büyüme trendinin hızlanarak devam edeceği ve yeni projelerin artacağı beklenmektedir? dedi.

2005'te krediler patladı
GYODER Başkanı Haluk Sur, 2004 ve bu yılın ilk yarısında İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi büyük şehirlerin yanı sıra Türkiye'nin her tarafında emlak fiyatlarının yükselişe geçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu: ?Konut kredisi faizlerindeki düşüş ve vadelerin uzaması kredili konut alımlarında talep patlamasına sebep oldu. Kısa vadedeki arz yokluğu, yabancı ilgisi, düzelen ekonomik şartlar ile önceki dönemden birikmiş taleplerin patlaması ve elinde nakit parası olanların dışında sağlıklı konutlarda oturmak isteyenlerden oluşan yeni bir talep dalgasının ortaya çıkması, fiyatlardaki artışı açıklayan nedenlerdir. 2005 yılı itibariyle konut kredilerinde tam bir patlama gerçekleşmiştir. Merkez Bankası verilerine göre 2004 sonunda 1.8 milyar dolar olan toplam konut kredisi stoku, Temmuz ayı ortasında 5 milyar dolara yaklaşmıştır. Kredi talebindeki bu artış büyük şehirlerdeki konuta yönelik projelerin sayısını artırmış, sektöre ciddi bir canlılık getirmiştir. Türkiye'nin yıllık konut ihtiyacının 400 bin düzeyinde olduğu düşünüldüğünde arz yönünden sektörün henüz doyuma ulaşmadığı gözükmektedir.?

Sistem kanunu bekliyor
Mevcut faiz oranlarının ABD ile kıyaslandığında ?bir hayli yüksek? olduğuna dikkati çeken Haluk Sur, ?ABD'de Mortgage faizleri 15 yıl için yıllık yüzde 5.32, 30 yıl için yüzde 5.73 düzeyindedir. Türkiye'de kurulacak ipoteğe dayalı finansman sisteminde uygun risk mekanizmalarının kurulmasıyla ve gerekli teşviklerin sağlanmasıyla kredi faizleri daha aşağılara çekilebilecektir? şeklinde konuştu. Haluk Sur, mevzuata göre değişken faizli kredi verilemediğini, yeni kanun tasarısının yasalaşmasıyla enflasyona veya diğer endekslere göre değişken faizli konut kredisi arzının mümkün olacağını da sözlerine ekledi

MORTGAGE İÇİN DÜŞÜK FAİZ
Türkiye'de şu an bankaların verdikleri YTL konut kredilerinin faizlerinin halen yüksek olduğunu kaydeden GYODER Başkanı Haluk Sur, ?Konut kredisi faizleri reel olarak yıllık yüzde 5-6 seviyesine düşmeden mortgage sisteminin sağlıklı olarak uygulanması teknik açıdan zordur? diye konuştu. Döviz cinsinden verilen kredilerin de toplumun büyük kesimlerine hitap edemediğini anlatan Haluk Sur, şunları söyledi: ?(Kira öder gibi ev sahibi olabilmek) için en başta gelen teknik şart faizlerin düşmesidir. Vadelerin 20-25 yıla uzaması maalesef tek başına yeterli değildir. Son zamanlarda yaşanan olumlu gelişmeler, faizlerin 2005 sonuna doğru yüzde 10-12'ler seviyelerine düşebileceğini işaret etmektedir.?

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber