Erdemir eski genel müdürünün oğlu işbirlikçi değil

Haber Giriş : 14 Ağustos 2005 20:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oğlan işbirlikçi değil!

Yanlış yazmaktan, birini haksız yere suçlamaktan "ölümden korkar gibi" korkarım. Erdemir'de istifa eden genel müdürler üzerine yazdığım yazılardan birinde; "Baba millici oğlan ise işbirlikçi" diye bir tanımlama kullandım.

Yazımda kesinlik yoktu.

Sorular soruyordum.

Gerçeği arıyordum.

Bütün istihbarat kaynaklarına sahip Başbakan Tayyip Erdoğan; "Erdemir'in içinde pislik var..." diye açıklamalar yapıyordu, gerçek neydi? Ve ben bu yüzden istifa eden genel müdürleri bildiklerini açıklamaya davet ediyordum.

Gelen bilgi şuydu:

Erdemir Genel Müdürü Kerim Dervişoğlu'nün oğlu Levent Dervişoğlu'nun 3-S diye bir şirketi vardı. Bu şirketi baba Kerim Dervişoğlu kurmuştu. Şirket demir çelik sektöründeki fabrikalara malzeme satıyordu. Erdemir'e de satmıştı. Ve baba Kerim Dervişoğlu, Erdemir'e AKP iktidarı döneminde genel müdür olmuştu. Ve Erdemir, İsdemir'i de bünyesine katıp "yeni teknolojik yatırımlar" yapıyordu.

***

Çin şirketi MECC'den de 10 milyon dolara; pulvarize kömür enjeksiyon tesisi, 16 milyon dolara; kok bataryası arabaları, 1 milyon 970 bin dolara kok gazı gazometresi, 42 milyon 500 bin dolara 5 ve 6 No'lu kok bataryalan alımı anlaşması yapılmıştı. Ve "bu Çin şirketinin Türkiye temsilciğini Kerim Dervişoğlu'nun oğlu Levent Dervişoğlu'nun şirketi" yapıyor diye bir iddia dolaşıyordu.

Doğru mu diye yazdım.

Doğru çıkmadı.

Çin Şirketi MECC'den gelen belgeye göre; Levent Dervişoğlu bu şirketin temsilcisi değildi. Ayrıca babası genel müdür olunca da Erdemir'le iş yapmayı, ona mal satmayı ve mal almayı durdurmuştu.

Okurlarıma duyururum,

Oğlan işbirlikçi değil.

Ve baba genel müdür olunca; oğlunun şirketiyle Erdemir arasında hiçbir ticari alışveriş olmamıştır.

***

Yazılarımda; "Erdemir'in 600 milyon

dolara oluşan kârının nereden kaynaklandığını" da sorguluyordum. Baba Kerim Dervişoğlu bana gönderdiği uzun açıklamada; "kârlılığın tasarruf yapma, verimliği artırma, işçi sayısını indirip üretimi çoğaltma, maliyetleri aşağıya çekme..." yönetim becerisinden doğduğunu anlatıyor.

2003 yılı kârı: 236 milyon dolar.

2004 yılı kârı: 463 milyon dolar.

2005 ise iyi gidiyor.

Kerim Dervişoğlu, yönetime geldiğinde Erdemir'in değerinin 450 milyon dolardayken, istifa ettiği gün değerin 2.5 milyar dolara çıktığını da belirtiyor. Genel Müdür Kerim Dervişoğlu'nun açıklamalarına bakılırsa; "Erdemir'in içinde pislik" yoktur. Aksine geçmiş dönemden kalma yönetim beceriksizlikleri, karsızlıklar, verimsizlikler, israf ve arsızlıklar da süpürülüp temizlenmiştir. Fakat elinde geniş bilgi edinme imkanları olan Başbakan, "Erdemir'in içinde pislik olduğu" düşüncesindedir.

Pislik nedir?

Başbakan açıklar mı?

Açıklasa iyi olur.

Demokrasiye yakışır.

Necati Doğru/ Vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber