Antalya'nın akseki ilçesinde 'doğal' buzdolabı

Antalya'nın Akseki ilçesi Kuyucak beldesi sakinleri, yaz aylarında ürettiği peynirleri daha sonra tüketmek üzere tarihi Subaşı Mağarası'nda muhafaza ediyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2012 11:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Akseki ilçesi Kuyucak beldesi sakinleri, atalarından kalan geleneği sürdürerek ürettikleri peynirleri yaz aylarında sıcaklığı 6 derece olan Subaşı Mağarası'nda saklıyor. Vatandaşlar, mağarada saklanan peynirlerin daha lezzetli olduğunu ve bozulmadığını söyledi.

Bekçinin bulunmadığı mağarada, bidon ve tuluklarda peynirleri muhafaza ettiklerini belirten Halil Erdoğan, "Davarcılar ve sığır sahipleri yaptıkları peynirleri buraya getiriyor. Yaz aylarında burayı buzdolabı olarak kullanıyoruz. Peynirler 9. aya kadar kalıyor. 9. aydan sonra çıkarıp kışlık olarak evlerde kullanıyoruz" dedi.

Mağaranın sıcaklığının 6 derece olduğunu belirten Erdoğan, "Bu mağaraya konulan peynirler ortalama 2 ay kalıyor. Buranın bekçisi yoktur. Peynirleri kimse almaz. Akseki ve Manavgat ilçelerinden birçok müşterimiz buraya gelerek ihtiyacı olan peyniri satın alabiliyor" diye konuştu.

Bidonlara basılan peynirlerin yağlarını almadıkları için çok lezzetli olduğunu söyleyen Halil Erdoğan, mağarada muhafaza edilen peynirlerin çok lezzetli olduğunu ve mağarada 5 tondan fazla peynir bulunduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber