Toplu görüşmenin perde arkası

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2005 22:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki milyon memur başta olmak üzere aileleri, emekli, dul ve yetimlerle birlikte yaklaşık 20 milyon kişinin nefesini tutarak beklediği toplu görüşmelerin ilk günü krizle başladı. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ın oturma düzenine itirazı ve 'eş başkanlık' isteğiyle başlayan kriz, Akyıldız-Bakan Şahin ile sendikalar arasında karşılıklı suçlamalara kadar tırmandı.

2006 yılını kapsayan toplu görüşmeler bugün saat 14.00'de Başbakanlık merkez binada başladı. Toplantıya hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Kamu-Sen, Memur-Sen ve Kesk temsilcileri katıldı. Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer ise Bakan Şahin'in hemen yanına oturarak toplantıdaki yerini aldı.

Toplantının açılışından hemen sonra Akyıldız, Bakan Şahin'e görüşmelerin basına açık olmasını önerdi. KESK ve Memur-Sen'in de desteklediği bu teklifi Şahin, "Böyle bir lüzum yok" gerekçesiyle reddetti.

Bu önerisi kabul edilmeyen Akyıldız, bu kez oturma düzenine itiraz etti. Müsteşar Dinçer'in Bakan Şahin'in yanında oturmasının yönetmeliğe aykırı olduğunu savunan Akyıldız, Dinçer'in yerinde heyet başkanı olarak kendisinin oturması gerektiğini belirtti. Akyıldız, Dinçer'in oturduğu yeri kast ederek, Bakan Şahin'e, "Yönetmeliğe ilave mi yaptınız sayın bakanım?" diye sordu. Şahin'in "Hayır" cevabı üzerine Akyıldız'ın, "Bizi kanuna aykırı bu yönetmeliğe uymaya zorlayamazsınız" sözleri salondaki havayı bir anda gerdi. Akyıldız'ın bu sözlerine sinirlenen Bakan Şahin, "Yönetmeliğin kanuna aykırı olduğunu iddia edenler yargıya gidebilir" cevabını verdi.

Bakan Şahin ve Akyıldız arasındaki gerginlik 'eş başkanlık' tartışmasıyla zirveye ulaştı. Akyıldız'ın, eş başkanlık talebine kızan Şahin, akademisyenlerden görüş almak üzere toplantıya ara vermek istediğini açıkladı.

Şahin'in toplantıya ara vermek istemesi krizi doruk noktaya çıkardı. Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ve Kesk Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Şahin'e, "Görüşmelere ara veremezsiniz" diye karşı çıktı.

Şahin, sendika yöneticilerinin karşı çıkmasına rağmen öfkeyle ayağı kalkarak salonu terk etti.

Görüşme salonunda yaşananlar ve Bakan Şahin'in masayı terk ettiği haberleri kısa sürede dışarıda bekleyen gazetecilere ulaştı. Basın mensupları gelişmeleri haber merkezlerine, "Görüşmelerde kriz" başlığı ile duyurdu.

Yarıda kesilen toplu görüşmelerin ardından ilk açıklama Kesk Başkanı Tombul'dan geldi. Tombul, sendikalara rağmen görüşmeleri kesen Bakan Şahin'e ve heyet başkanı olduğunu iddia eden Kamu-Sen'e tepki gösterdi.

Daha sonra kameraların önüne geçen Memur-Sen Başkanı Aksu, Kamu-Sen'i 'görüşmeleri sabote etmekle' suçladı.

Ardından Başbakanlık binası önündeki gazetecilere açıklama yapan Kamu-Sen Başkanı Akyıldız, toplantıda Dinçer'in Bakan Şahin'in yanına oturmasına tepki gösterdi. Akyıldız ayrıca isim vermeden Memur-Sen'i 'hükümet yanlısı' olmakla suçladı.

Üç konfederasyon başkanının açıklamalarından sonra habercilerin karşısına geçen Bakan Şahin, salonu terk etmediğini ancak toplantıya ara verdiğini belirterek, Akyıldız hakkında ağır ifadeler kullandı. Akyıldız'ı 'ikbal için memurları kullanmak' ve 'içeride başka dışarıda başka konuşmakla' suçlayan Şahin, Kamu-Sen Başkanı'nın kendisine, "Toplantılara bir gün sen başkanlık et, bir gün ben" önerisinde bulunduğunu iddia etti. Şahin, basın mensuplarına görüşmelerin tutanaklarını dağıttı.

Şahin'in bu iddialarından sonra yeniden kameraların karşısına geçen Akyıldız, kendini savundu. Şahin'in 'şerefiyle oynadığını' öne süren Akyıldız, 'Bir gün sen, bir gün ben başkanlık edeyim' diye bir teklifte bulunmadığını kaydetti.

Toplu görüşmelerin ikinci turu bugün saat 10.00'da Başbakanlık merkez binada devam edecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber