İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bir ilki gerçekleştirdi

Türkiye'nin önde gelen hastanelerinden Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir ilk gerçekleştirildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ağustos 2012 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hastanede, yemek borusu kanserlerinde en sık uygulanan ameliyat yöntemi olan Ivor-Lewis özofajektomi ilk kez tamamen kapalı olarak yapıldı. Hasta başarıyla gerçekleştirilen ameliyattan 6 gün sonra taburcu oldu.

2005 yılında ilk kez ABD'de uygulanan yöntem, 1 Ağustos 2012'de Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde, 42 yaşında yemek borusu kanseri olan bir erkek hastaya uygulandı.

Ameliyatta önce laparoskopi yöntemiyle karın boşluğuna girildi ve mide serbest hale getirilerek yemek borusunun yerine konulacak şekilde hazırlandı. Daha sonra hastanın sağ göğsüne torakoskopi yöntemiyle girildi ve göğüs boşluğu içerisinden tümör ve çevresindeki lenf bezleri çıkarılarak hazırlanan mideden yeni yemek borusu yapıldı. Sonrasında göğüs boşluğu içerisinde mide ile yemek borusunun kalan kısmı birbirine dikildi.

Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel, Dr. Adamu Issaka, Dr. Onur Ermerak, Hemşire Vildan Genç ve Anestezist olarak Prof. Dr. Didem Dal ve Dr. Ali Demir'den oluşan ekip tarafından ameliyat edilen hasta operasyondan sonra 6. günde taburcu edildi.

Ivor-Lewis özofajektomi yöntemi, yemek borusunun alt ve orta kısımlarında yerleşen tümörler için yapılıyor. Laparoskopi ve torakoskopi yöntemleri büyük kesiler yerine 2-3 cm'lik 4-5 kesi ile uygulanıyor. Bu yöntemlerle ameliyat travması ve ağrısı azalırken, hasta daha çabuk iyileşiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber